Kogo: Kako pripremiti crijeva za divenice

Ovog petka u gastro-serijalu pišemo o tome kako pripremiti crijeva za divenice. Evo što je Kogo pripremio za Vas... Dok su crijeva još topla najprije se isprazne, očiste i pomoću tupog drvca prevrnu tako da unutrašnja strana crijeva bude vanjska. Ako se prave mesne kobasice tada se sluzava koža crijeva dobro ostruže drvenim nožem i nadiju crijeva. Crijeva se operu u više voda. Pomoću lijevka treba da kroz crijeva prolijemo veću količinu vode. Crijeva za kulenice protaru se malo sa solju i tako ostanu neko vrijeme dok sol ne izgrize sluzavu kožu i onda dobro operu u hladnoj vodi. Prije nego što se crijeva pune treba ih močiti cijelu noć u vodi s mirisavim biljem, koje se zavežu u jednu vrećicu. Tu se stavi nekoliko strukova ružmarina, kadulje, lovorike i mažurana ...

Piše: Kogo

Crijeva koja se pune samo krvlju i kukurzovim brašnom zovu se domaće kulenice (krvavice). Ove se odmah potroše u prva 2-3 dana, a ako je vrlo hladno onda se održe i dulje. Krvavice se ne smiju nikako spremiti u toplom prostoru, jer izgube tečnost i nastaje krvarenje.

Tanja i jednaka crijeva rabe se za kobasice, a deblja za kulenice i djevenice.

Za pravljenje salame trebamo srednja goveđa crijeva, jer su jača i jednakomjerna, pa ne pucaju. Za svježe kobasice rabe se tanka bravlja crijeva.

Povezani članci

Who's Online

We have 747 guests and no members online