Kogo: Salate

Od prošlog petka u gastro-serijalu, umjesto recepata za konzerviranje ribe i mesa, ovog dana u tjednu objavljujemo recepte za salate. Krećemo od gurmanske salate, prvog recepta kojeg je Kogo pripremio za danas. Sastojci: 1-2 glavice meke salate, 150 g kuhanog ili pečenog kokošjeg ili pilećeg mesa, 100 g šunke, 150 g kuhane kranjske kobasice, 150 g sira gaude ili edamera, 2 velike mrkve, 1 svežanj rotkvice, 1 zelena paprika, 2 tvrdo kuhana jaja, 4 rajčice, 1 svežanj dragušca ili peršina, 3 žlice kvasine, 9 žlica maslinova ulja, nasjeckanog začinskog bilja, sol, papar ... 

Piše: Kogo

Postupak: Oprane i ocijeđene listove salate narežemo na rezance i njima obložimo dno zdjele za salatu. Kokošje ili pileće meso, šunku, sir i mrkvu narežemo na prutiće. Rotkvicu i kobasice izrežemo u ploške a papriku u kolutiće. Na listove salate poredamo sve sastojke u skupini prema boji. Dodamo u četvorine izrezana jaja i rajčice, a na sredinu stavimo svežanj dragušca ili peršina. Od kvasine, ulja, nasjeckanog začinskog bilja, soli i papra prpravimo preljev i njime prelijemo salatu.

Uz ovu salatu ponudimo bijeli kruh i vino ili pivo. Možemo ponuditi i mlijeko ili sok od rajčica.


Pladanj raznih salata

Sastojci: Salata glavatica ili endivija ili vrtni radič, rajčice, mahune, kuhani krumpir (oguljen i izrezan u kockice), tunjevina u ulju, tvrdo kuhana jaja, sardelni fileti u ulju, masline, kapare, papar, sol, kvasina, ulje

Dakako, sve nabrojene sastojke ne trebamo. Uzmemo namirnice koje su nam pri ruci s obzirom na godišnje doba i tržišnu ponudu. Ravnamo se prema okusu, pa pladanj salate sastavljamo od povrća i drugih sastojaka koji nam najviše prijaju.

Postupak: U velikoj, plićoj zdjeli razvrstamo očišćene i pripremljene sastojke za salatu. Najprije u zdjelu složimo očišćene, oprane i ocijeđene listove salate. Tunjevinu ocijedimo i viljuškom podijelimo u manje komade. Na lišće salate složimo tunjevinu, sardeline filete, izrezanu rajčicu, skuhane mahune, krumpir i tvrdo kuhana jaja. Zdjelu stavimo na stol i prelijemo je začinom umiješanim od soli, papra, ulja, maslinova ulja i kvasine.

Poslužujemo je s bijelim kruhom i maslinama, a uz nju prija čaša laganon vina ili vrč piva.

Povezani članci

Who's Online

We have 513 guests and no members online