Kogo: Konzerviranje kupina i malina

Za ovaj ponedjeljak u gastro-serijalu o staroj dalmatinskoj kuhinji Kogo je pripremio recepte za konzerviranje kupina i malina. Počinjemo sa slatkim od kupina. Zrele odabrane kupine se operu i dobro ocijede. Zatim se skuha sirup za 1 kg kupina, 80 dkg šećera, što se kuha 15-tak minuta, te se u ovo doda pola litre vode i sok od 1 limuna. Kad je gotovo stave se kupine na tihoj vatri kuhaju 10 minuta. Daljnji postupak kao i kod ostalog slatkog. Vruće se nalije u flaše i spremi dobro zavezano.

Piše: Kogo

Jam od kupina

Opere se, ocijedi i složi u teću 2 kg kupina, polije se sokom od 1 limuna ili rastopljenim komadićem limunove kiseline, te se pospe sa 50 dkg šećera u prahu i ostavi preko noći.

 Idući dan se sve prokuha 25 časaka, dobro opjeni i pusti ohladiti. Ostali postupak kako navedeno.


Pekmez od kupina

Odabere se, očisti i opere 1 kg kupina, ocijedi se i pasiraju tako da se ostrane sjemenke. Za 1 kg dobivenog soka doda se 75 dkg šećera i sok od 1 limuna, pa se sve kuha i neprestano 25 minuta miješa da ne zagori.

Daljnji postupak kako je već navedeno kod svakog drugog pekmeza.


Džem od kupina

Odabere se 1 kg zrelih svježih kupina i stavi se kuhati s 80 dkg šećera 15 minuta da se kuha. Zatim se prodrma tećom, izvadi pjena da se razbistri, pa se vruće puni u flaše, a sutradan ohlađeno zaveže sa duplim celofanom umoćenim u alkohol.


Slatko od malina

Odaberu se krupne, ne premekane maline, slože se u teću i to red malina, a red prosijanog šećera. Šećera se stavi koliko i voća. Kad se sve izredalo, poškropi se sa sokom od 2 limuna, prelije čašom vode i stavi kuhati. Najprije se pogrijava na laganoj vatri, a zatim na jačoj.

Kuha se 10-15 minuta, a za vrijeme kuhanja se opjeni i prodrma sa tećom par puta.


Pekmez od malina

Odaberu se maline, pasiraju kroz gusto sito. Na 1 kg protisnute mase doda se 75 dkg šećera, kuha se sve skupa na jakoj vatri 30 minuta, dobro se opjeni, a kad je gotovo puni se u ugrijane flaše, zaveže sa celofanom namočenim u alkohol, a flaša se umota u vunenu krpu.

Povezani članci

Who's Online

We have 282 guests and no members online