Kogo: Tradicionalne slastice

U današnjem gastro-serijalu objavljujemo recepte za pripremu tradicionalnih dalmatinskih slastica, koje je Kogo pripremio za Vas: mandulat od voća, voćni kolač i kolač od rogača i suhih smokava.  Mandulat od voća priprema se tako da dok ne postane gusto, kuha se 75 dkg šećera u kockama sa ¼ l vode. Polako se izlije na mramornu ploču i neprestano miješa dok ne pobijeli. Zatim se doda 25 dkg oguljenih samljevenih bajama, polovicu oraha, pola paketića čokolade, što više kandiranog voća, komadiće mliječne čokolade i kodonjate i sve se dobro rukama izmijesi. Razdijeli se u dva dijela. Jedan se potamni sa čokoladom, a drugi ostavi bijel. Jednu kutiju ili malu tepsiju se obloži uljenim papirom, pak se izlije prvi dio smjese na koji se doda isjeckano voće, dobro protisne i zjednači te se izlije drugi dio, doda isjeckano voće, dobro protisne i ostavi. Lagano se sve optereti i ostavi sušiti do sutradan...


KOGO

Tradicionalne slastice

Piše: Kogo

Voćni kolač

U zdjeli se rastopi 7 dkg maslaca ili masti, doda 3 žutanjka, malo soli, 10 dkg šećera, 60 dkg brašna, 1,25 l mlačnog mlijeka. Napose se napravi kvas od 2-3 kvasca, 6 žlica mlijeka, 4 žlice brašna i malo ovde, a kada uskisne, zamiješa se gornjom masom i dobro tuče dok se tijesto od žlice lupi. Tijesto ne smije biti pregusto da bolje naraste i bude rahlije. Tijesto raste 1 sat na toplom mjestu.

Usklislo tijesto se izlije u namazanu tepsiju, ozgo se poredaju oprane šljive bez koštica, a mogu se upotrijebiti i kajsije, breskve, trešnje, višnje i grožđe. Naprave se mrvice od 1 žlice masti, 2 žlice sitna šećera, malo cimeta i 4 žlice brašna i pospu poviše voća, ostavi s ena toplom mjestu još pola sata da se diže i peče. Pečeno se pospe šećerom u prahu i reže na komadiće. Veoma je ukusno i izdašno.


Kolač od rogača i suhih smokava

U lončić se stavi 4 žlice mlačnog mlijeka i zamiješa 1,5-3 dkg kvasca i komadić šećera, pa pusti par časaka da kisne. U zdjelu se naspe 1 kg prosijanog brašna, napravi po sredini rupica, u nju se ulije kvasac, polije s malo brašna i pusti opet da kisi.

U lončiću se u međuvremenu krklja po prilici ¼ l mlačnog mlijeka, 8-10 dkg kuhanog masla, 8-10 dkg šećera, 1 ostrugana limunova kora ili vanilija, 2-5 žutanjaka. Ovo se doda u kvas, izmiješa brašno i doda ¼ žlice soli. Tijesto se tuče otprilike pola sata da postane glatko. Opet se ostavi da kisi 1,5-2 sata.

U međuvremenu se priprema nadjev:

Ostruže se ribačom 50 dkg rogača, koji se prokuhaju ¼ sata u kipuću mlijeku, doda se 50 dkg meda, 1 isjeckanu limunovu koru, par tučenih klinčića, cimeta i 50 dkg na sitno izrezanih smokava, 14 dkg šećera u prahu. Kad je sve ovo prokuhalo 5 minuta, ostrani se s vatre i ohladi.

Dobro uskislo tijesto se razvalja prilično tanko i jednakomjerno, namaže odozgo s ohlađenim nadjevom. Tijesto se savija i stavlja u namazani kalup od naduvka (kuglof) u obliku puža. Ostavi se na toplom mjestu da kisi 1 sat, zatim se pomaže tučenim jajem i peče 1,5 sat.

Veoma je ukusno i izdašno.

Povezani članci

Who's Online

We have 200 guests and no members online