Kogo: Marmelade

Svakog ponedjeljka u gastro-serijalu pišemo o konzerviranju voća, a za danas je Kogo pripremio recepte za marmelade. Prva je marmelada od jabuka, šljiva i krušaka. Uzme se 1 kg šljiva, opere se i povade im se koštice, 1 kg jabuka opere, razreže na na kriške s korom, a isto tako i 1 kg sočnih krušaka. Voće se samelje u stroju za meso. Dobro se prokuha na jakoj vatri i neprestano miješa  25 minuta, a zatim se doda 1 kg šećera, sve skupa prokuha i opjeni. Kada je gotovo, vruće se puni u ugrijane flaše.

Piše: Kogo


Marmelada miješana od grožđa

Uzme se 3 litre soka od grožđa, 8 kg jabuka u kori, opranih, i zajedno samelje  na stroju za meso. Zatim se samelje 2 kg šljiva i 1 kg dunja u kori.

Napose se prokuha 1 kg šećera sa malo vode i dobro opjeni, pa se doda samljevena masa i kuha na jakoj vatri. Neprestano se miješa, dobro se opjeni i kuha dok ne postane gusto kao i sve ostale marmelade.

Vruće se puni u ugrijane flaše, a hladno zaveže i spremi.


Marmelada od bresaka, jabuka i krušaka

Oguli se 1 kg bresaka, 1 kg jabuka i 1 kg krušaka, izreže na kocke, stavi u teću, pospe sa 1 kg šećera u prahu i stavi u pećnicu da se peče za vrijeme pripravljanja ručka za dva dana. Vrata od pećnice se oba dana drže otvorena da se voda lakše isparuje.

Ostalo kao i kod drugih marmelada.


Marmelada od raznog voća

Oguli se 1 kg smokava i 1 kg rajčica, kojima se odstrane sjemenke, 1 kg bresaka, 1 kg šljiva, 1 kg krušaka, 1 kg grožđa, 1 kg jabuka i 1 limuna, pak se sve voće samelje na mašini za meso i dobro prokuha 1 sat.

Zatim se doda 2 kg šećera. Naglo se još malo prokuha. Kad je gotovo, vruće se puni u ugrijane flaše.

II) 1 kg rajčica, 2 kg krušaka, 2 kg jabuka, 2 kg šljiva, 2 kg bresaka.

Sve samljeti, kuhati i zatim usuti 4 kg šećera.


Marmelada od šljiva i tikava

Odabere se 2 kg zrelih šljiva, kojima se povade koštice i pasiraju se. Zatim se tako olupi 2 kg tikava i sve skupa prokuha, pa se doda po ukusu 1 kg, ili ako se želi bolju marmeladu onda 2 kg šećera, koji se napose sa malo vode prokuha i opjeni.

Kad je marmelada gotova radi boljeg ukusa doda se par žlica ruma.

Daljnji postupak kao i kod ostalih marmelada.


Marmelada od breskve i cate

Na stroju za meso samelje se 2 kg mirisave cate (meluna, mluna) i 2 kg zrelih oljuštenih bresaka.

Napose se ukuha 2 kg šećera s malo vode i doda samljevena smjesa. Neprestano se miješa na dobroj vatri da ne zagori i dobro opjeni. Doda se sok od 1 limuna za bolji ukus i pazi da se ne ušećeri.


Jesenska marmelada

Uzme se 50 dkg krušaka, olupi se i na komadiće izreže. Uzme se također 50 dkg zrelih crnih šljiva, izvade koštice, ofuri i oguli kožicu, kao i 50 dkg jabuka koje se isto tako ogule i razrežu.

Napose se kuha 50 dkg šećera sa malo vode, dobro opjeni i doda izrezana kruška, a kada je ova na pola gotova, doda jabuka, pa zatim šljiva i sve kuha dok ne postane gusto. Pri koncu se doda 2 žlice ruma, malo još provrije i odstrani sa vatre.

Vruće se sipa u ugrijane flaše.


Marmelada od smokava

Opere se i oljušti 1 kg smokava, te se iste skuhaju ili pasiraju. Zatim se uzme čaša bijelog vina, ½ čašice ruma, doda ostruganu limunovu i narančinu koru, sve dobro prokuha, te doda 50 dkg šećera i još jednom dobro prokuha, neprestano miješajući.

Kada je gotovo, vruće se puni u ugrijane flaše, a hladno zaveže i spremi.

Povezani članci

Who's Online

We have 165 guests and no members online