Kogo: Medenjaci

U gastro-serijalu i ove subote objavljujemo recepte za medenjake. Evo što nam je Kogo pripremio ... Medeno tijesto za raznovrsna peciva priprema se tako da se skuha 1 kg meda i u mlačno se izmiješa 1,5 kg brašna. Tijesto treba da počiva pokriveno 2-3 dana u porculanskoj zdjeli. Dan prije upotrebe tijesto se postavi na toplo mjesto da omekša. Mijesi se 1 sat, doda 4 dkg potaša (prašak za dizanje) rastopljena u čašicu vruće rakije, 4 dkg limunove kore, cimeta u prahu, 4-5 tučenih klinčića i par zrna kardamona. Iz ovog se tijesta prave razna peciva i po tome dobije ime. Mogu se tijestu dodati bajami i s njime peciva obložiti, zatim lješnjaci, a također i 10-15 dkg maslaca. U tom slučaju mora se dodati i 1 pecivni parašak, da bolje naraste ...


Piše: Kogo

Tijesto se razvalja i kalupi okruglo ili četverokutno u raznim veličinama.

Čim se izvade iz peći mogu se politi ocaklinom.

Medeno pecivo je dobro iza 10-15 dana. Ako se želi slatko pecivo, onda se još doda u tijesto 25 dkg šećera.


Medenjaci sinjski

Izmiješa se 50 dkg brašna, doda 12 dkg šećera, 10 dkg meda i 10 dkg domaće masti. Med i mast se rastopi na vatri, doda brašno s pola žličice soda bikarbone, 1 cijelo jaje, 1 žutanjak, ostrugane limunove kore, cimeta i 2-3 tučena klinčića.

Napravi se tijesto, kalupe se razni oblici kao za kekse i peku pri umjerenoj vatri.


Medenjaci dalmatinski

Na dasci se prosije 40 dkg brašna u kojem se izmiješa 1 žlicu sode bikarbone. Doda se 15 dkg šećera u prahu, 3-4 žlice meda, 3 cijela jaja, 4 tučena klinčića, cimeta na vrh noža, ostrugana oraščića i koru od 1 limuna, te zrno soli.

Napravi se tijesto, provalja pola prsta debljine, režu okrugli oblici, a u svakoj se sredini utisne pola oguljene bajame.

Peče se pri umjerenoj vatri.

Povezani članci

Who's Online

We have 292 guests and no members online