Kako olakšati školske torbe?

teške školske torbeToni je učenik drugog razreda osnovne škole. Nježne je građe i težak je oko dvadeset i pet kilograma. Svaki dan nosi školsku torbu koja teži četrnaest kilograma. Sav se savije kad torbu podiže s tla i stavlja na leđa. Susrećemo svako jutro i svako poslijepodne dječake i djevojčice poput Tonija kako se savijaju pod težinom školske torbe. Je li se netko zapitao je li dobro što nam mali osnovci svaki dan nose toliku težinu na leđima? Učenici nam imaju i po nekoliko knjiga iz hrvatskog jezika, matematike ili prirode i društva. Većina učenika nosi za svaki predmet po dvije ili tri bilježnice velika formata pa i koješta nepotrebna u torbi. Ako dodamo tomu da mnoga djeca nemaju odgovarajuće obuće, pa i odjeće, onda nas ne treba čuditi što nam djeca često ističu bol u nogama ili leđima, vratu i križima. Jer dvadeset i pet kilograma teško može nositi četrnaest kilograma... Stoga nastavnička vijeća trebaju hitno donijeti svoj stručni stav o tom problemu te izraditi strategiju da se smanji težina školskih torba! ...


KAD ODRASTEM BIT ĆU... NIKOLAJ PEŠALOV!

Kako olakšati školske torbe?

Teška torba opterećuje kralježnični stup pa se može dogoditi da se dijete previše savija prema naprijed i tako kralježnicu savija. Uočava se da imamo mnogo djece s iskrivljenom kralježnicom, spuštenim stopalima i drugim problemima. Uzroci su mnogostruki, ali i teška je torba jedan od uzročnika, osobito kod djece koja su somatski nježnije građe

Piše: Ana Jurić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

školske torbeDvadeset i pet kilograma teško može nositi četrnaest kilograma. Jednako tako nježna građa tijela i oskudnost mišićne mase ne mogu podnijeti tlačenje težine torbe koja ih pritišće. Neka djeca u takvom stanju prelaze i dug put do škole.

Sve to izaziva umor i tako umorni dolazi na školsku nastavu. Neka nas onda ne čudi što nam neko dijete i zaspi na satu jer je preumorno. Sve to može uzrokovati neuspjeh u nastavi, ali i nemir tijekom sata ili jednostavno nepažnju i neaktivnost na satu.

Što učiniti? Učitelji nižih razreda osnovne škole morali bi i o tom problemu povesti računa. Najprije bi trebali naučiti djecu da sa sobom ne nose knjige i bilježnice koje im tog dana ne trebaju. Trebalo bi utvrditi koje knjige moraju nositi sa sobom a koje i ne. U đačkim pernicama počesto se nalaze drvene bojice, pastele i puno olovaka, a sve to otežava torbu.

Učenike bi trebalo upozoravati i na obuću i odjeću koju nose a koja može itekako otežati pokretljivost. Svi, roditelji, učitelj i samo dijete, moraju prihvatiti pedagoški stav da učenik mora doći na nastavu s dobrim percepcijama, izvrsnom pažnjom i biti fizički i psihički odmoran za rad.

Nadalje, teška torba opterećuje kralježnični stup pa se može dogoditi da se dijete previše savija prema naprijed i tako kralježnicu savija. Uočava se da imamo mnogo djece s iskrivljenom kralježnicom, spuštenim stopalima i drugim problemima. Uzroci su mnogostruki, ali i teška je torba jedan od uzročnika, osobito kod djece koja su somatski nježnije građe.

Stoga nastavnička vijeća trebaju hitno donijeti svoj stručni stav o tom problemu te izraditi strategiju da se smanji težina školskih torba. S liječnicima i psiholozima treba se dogovoriti koja je težina torbe dopuštena i tako se s učenicima dogovoriti.

Također, treba upozoriti roditelje na taj problem i dogovoriti aktivnost roditelja. Možda bi učinkovito bilo i to da se školska torba, osobito za niže razrede osnovnih škola, standardizira da bi se zaustavili deformiteti hrvatskih učenika i da bi se osiguralo njihovo zdravlje.

Zdravo djetinjstvo najveće je blago svakog djeteta i svakog roditelja. Zato uklonimo i najmanje sitnice koje uzrokuju dječje nevolje.

djeca i teške školske torbe

Povezani članci

Who's Online

We have 334 guests and no members online