O upisima u srednje škole

Srednje škole u iduću će školsku godinu moći upisati 53.504 učenika u nešto više od 2000 razreda, što je više slobodnih mjesta nego što je učenika koji ove godine završavaju osnovne škole, potvrđuju u Ministarstvu obrazovanja. I ove godine najviše mjesta daje se u četverogodišnjim strukovnim školama, koje zauzimaju 40 posto ukupno slobodnih mjesta i mogu upisati gotovo 22.000 učenika u više od 800 razreda... Prijave za prvi krug ljetnoga roka škole primaju 28. i 29. lipnja od 8 do 16 sati. Objava rezultata je 30. lipnja do 16 sati, a upisi su 1. srpnja. Prijave za drugi krug ljetnoga roka su 5. srpnja, upis je 7. srpnja ...


UPISI U SREDNJE ŠKOLE


Više slobodnih mjesta nego završenih osnovaca


I ove godine najviše mjesta daje se u četverogodišnjim strukovnim školama, koje zauzimaju 40 posto ukupno slobodnih mjesta i mogu upisati gotovo 22.000 učenika u više od 800 razreda


Piše: Mirela Lilek / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Srednje škole u iduću će školsku godinu moći upisati 53.504 učenika u nešto više od 2000 razreda, što je više slobodnih mjesta nego što je učenika koji ove godine završavaju osnovne škole, potvrđuju u Ministarstvu obrazovanja.

Struktura upisa u srednje škole prema odluci koju je potpisao ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, i ove godine najviše mjesta daje u četverogodišnjim strukovnim školama, koje zauzimaju 40 posto ukupno slobodnih mjesta i mogu upisati gotovo 22.000 učenika u više od 800 razreda.

U gimnazijama je mjesta za 12.267 učenika u 448 razreda, odnosno 23 posto. Za razliku od četverogodišnjih strukovnih škola i gimnazija, koje u pravilu popune većinu mjesta, slabije se popunjavaju trogodišnje škole za vezane obrte za koje je u novoj školskoj godini predviđen upis 10.560 učenika, što je manje od 20 posto.

Ove se godine primjećuje pad broja mjesta za vjerske škole, koje su prijašnjih godina imale gotovo izjednačen broj mjesta kao privatne srednje škole.

Privatne su s 1031 slobodnim mjestom u prednosti pred vjerskima, koje mogu upisati najviše 887 učenika.

Iako novih zanimanja u srednjim školama nema, neke su škole samoinicijativno odlučile obustaviti upis u pojedina zanimanja za koja učenici ne pokazuju interes.

Najviše zanimanja ukinuto je ove godine u industrijsko-strojarskim školama.

"Većih novosti ove upisne sezone nema, no odlučili smo bolje urediti upise u kombinirane razrede", kaže državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić.

Riječ je o razredima koji održavaju kombiniranu nastavu za srodna zanimanja. Ministarstvo je propisalo da škola može organizirati kombiniranu nastavu za najviše tri srodna zanimanja po razredu, a pritom u jednome zanimanju ne smije biti manje od šest učenika. Prema pedagoškim standardima, pak, razredi trebaju imati između 20 do 28 učenika.

U Ministarstvu kažu da će strože kontrolirati i škole nacionalnih manjina. Događalo se, primjerice, da škola za talijansku manjinu ima tri razreda od kojih jedan sa sedam učenika, drugi četiri, a treći sa samo tri. To je, smatraju u Ministarstvu, praksa koju ne treba podržavati.


Upisni rokovi

Prijave za prvi krug ljetnoga roka škole primaju 28. i 29. lipnja od 8 do 16 sati. Objava rezultata je 30. lipnja do 16 sati, a upisi su 1. srpnja. Prijave za drugi krug ljetnoga roka su 5. srpnja, upis je 7. srpnja.

Povezani članci

Who's Online

We have 102 guests and no members online