Ministar Jovanović na GASTRO skupu u Omišu

željko jovanovićDjeco, dobro razmislite koju ćete srednju školu i koji fakultet izabrati. Moj vam je savjet da se obrazujete za neka od zanimanja koja će vam u bliskoj budućnosti osigurati posao, stoga maturantima preporučam da na Zavodu za zapošljavanje provjere što se traži, te da se sukladno tome odluče za medicinu, farmaciju, informatiku, strojarstvo ili strane jezike, dok bi osmašima bilo dobro da se raspitaju što nude strukovne škole - kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović nakon što je jučer u Omišu sudjelovao na svečanoj promociji nastavnika u zvanje nastavnika mentora ili nastavnika savjetnika, koju je organizirala Agencija za strukovno obrazovanje ...

MINISTAR U OMIŠU

Jovanović: Za dvije godine imat ćemo sasvim drukčije škole

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Ministar je okupljenima u Kongresnoj dvorani hotela 'Plaža' održao i nadahnut govor, ponudivši im svoja filozofska razmišljanja o vrijednostima života i slobode, ali ih je upozorio i na strah od neznanja, da bi potom ukazao na konkretnu preporuku Europske unije da se učenicima približe strukovne škole jer im one, kako je rekao, osiguravaju bolja radna mjesta i bolju egzistenciju.

U Hrvatskoj, s ponosom je istaknuo Jovanović, 70 posto djece nakon osmoga razreda odabire strukovne škole. Samo školstvo, međutim, za dvije će godine na ovim prostorima biti potpuno promijenjeno, pa je tako ministar najavio i donošenje novih kurikuluma kojima će neki predmeti sasvim nestati iz obrazovnog sustava, dok će se novi uvesti.

- Prerano je još govoriti o detaljima, no za dvije godine imat ćemo sasvim drukčije škole. Ono što nam slijedi već ovo ljeto jesu e-upisi u srednje škole, a predstavljanje tog projekta bit će u ponedjeljak. Najvažnije je da niti jedno dijete pri ovakvome sustavu upisa neće biti diskriminirano jer su sve osnovne škole u državi kompjuterizirane i internetski umrežene - ustvrdio je Jovanović.

Optužbe da se najavom o tiskanju novih udžbenika pogoduje nakladnicima, Jovanović je nazvao zlonamjernima, a skorašnje donošenje jedinstvenog pravopisa povijesnim trenutkom za hrvatski jezik i obrazovanje.

Jovanović u Omišu

Ministar Jovanović iskoristio je priliku da u Omišu ostane i na ručku kojega su za njega i njegovu pratnju skuhali natjecatelji na 33. Gastru, međunarodnom natjecanju ugostiteljskih i turističkih škola, a potom je obišao OŠ 'Josip Pupačić' gdje se susreo s predstavnicima Dječjega gradskoga vijeća, da bi posjet ušću Cetine okončao prezentirajući u Judo klubu 'Omiš' projekt 'Judo u škole' koji će se od jeseni eksperimentalno uvesti u sto hrvatskih škola.

Ministar Jovanović najavio je kako će zgrada Osnovne škole na splitskim Pujankama biti spremna u rujnu primiti prve učenike, dodavši kako bojkot nastave neće pomoći da se radovi ubrzaju jer je to naprosto nemoguće.

- Ljepilo za parket uskoro ćemo nabaviti, pa će i radovi biti nastavljeni, a ja ću osobno radilište obići 19. travnja - kazao je ministar tijekom svog posjeta Omišu, dodajući kako će za dva tjedna u Splitu biti otvorena nova zgrada Zdravstvene škole.

Povezani članci

Who's Online

We have 161 guests and no members online