Vremeplov: 29.8.1978. Tito odlikovao 'Orkana'

NK OrkanIz bogate arhive Slobodne Dalmacije novinar Damir Duplančić iskopao je za nas jedan vrlo zanimljiv članak. Prije 36 godina Slobodna Dalmacija na svojim je papirnatim stranicama objavila sljedeću vijest...

U povodu 60 godina uspješnog djelovanja nogometnog kluba “Orkan” predsjednik Republike Josip Broz Tito odlikovao je taj uzorni dugoratski kolektiv Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom. Ta radosna vijest objavljena je na svečanoj sjednici “Orkana” na kojoj je prosljavljen rijetki jubilej. O djelovanju “Orkana” u tih šest desetljeća govorio je predsjednik kluba Vladimir Pavlić ...


VREMEPLOV

29. kolovoza. 1978.

Tito odlikovao ‘Orkana’

Izvor: Slobodna Dalmacija

U povodu 60 godina uspješnog djelovanja nogometnog kluba “Orkan” predsjednik Republike Josip Broz Tito odlikovao je taj uzorni dugoratski kolektiv Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom. Ta radosna vijest objavljena je na svečanoj sjednici “Orkana” na kojoj je prosljavljen rijetki jubilej.

NK Orkan

O djelovanju “Orkana” u tih šest desetljeća govorio je predsjednik kluba Vladimir Pavlić. Klub je osnovan 1918. Na prvom sastanku na prijedlog Ante Reića klub je nazvan “Orkanom”.

U “Orkanu” su uvijek strujale napredne ideje koje su se u to vrijeme ogledale kroz borbu za veća prava radničke klase, organiziranje štrajkova protiv tuđinskih gospodara tvornice, kao i protiv nenarodnih režima.

Vrhunac političke izgrađenosti igračaOrkana” je njihov odlazak u NOB, gdje je od 21 igrača njih 15 dalo svoje živote u revoluciji, a četvorica su pala u Dolini heroja.

NK Orkan

Imena poginulih boraca uklesana su na spomeniku u parku iznad novog igrališta: Dane Rončević, Ivo Rudan, Jure Mandić, Slavko Kadić, Bogoslav Kadić, Duje Pavaca, Ante Lozić Ciko, Pave Mandić, Mate Šetalić, Rino Baučić, Pave Baučić, Ante Gatara, Ante Šaban, Ferdo Gazina i Jure Škarpa.

U okviru proslave 60. godišnjice postojanja “Orkana” u Dugom Ratu održan je prigodni turnir.

Prvog dana sastali su se “Junak” – “Omiš” te “Orkan” – “Zmaj”. “Junak” – “Omiš 8:7, “ORKAN” – “ZMAJ3:0.

U finalnoj utakmici turnira momčad slavljenika izgubila je od ekipe “Junaka” iz Sinja sa 3:5.
 

NK Orkan
NK Orkan

Povezani članci

Who's Online

We have 267 guests and no members online