Društveni život u mjestu koje se užasava zalaska sunca

ljetoGrad Omiš je s pregršt događanja čak dva tjedna obilježavao blagdan svog zaštitnika i dan grada. Splitski kotar Žnjan priprema proslavu Dana kotara vezanu uz proslavu blagdana župe Gospe od milosrđa s također sijaset zanimljivih događanja (više o njima u nastavku članka). Dugi Rat je nedavno samo s trodnevnicom i svečanom sjednicom proslavio blagdan svetog Josipa i dan općine. Recesijska, ponajviše duhom i voljom, je to bila fjera našeg mjesta i naše općine. Naše sumještane očito brinu teške egzistencijalne brige, pa je kultura i oplemenjivanje kvalitete života nekako palo u treći, četvrti plan. No zar je situacija bolja u Omišu, Podstrani, Žnjanu,..? Nažalost, nije, ali naši susjedi usprkos tome očito imaju puno kvalitetniji društveni život, zahvaljujući ponajprije velikom trudu i inicijativama brojnih kulturnih institucija, udruga, društava, pojedinaca.. Dugi Rat, čast malobrojnim izuzetcima, očito danas više nije sredina koja njeguje takve javne i kulturne tradicije. Naš društveni život je zamro, vegetira, tek s vremena na vrijeme pokaže znakove života, najčešće u ljetnim večerima kad se održavaju događanja Dugoratskog ljeta... U nastavku saznajte kako je agilni gradski kotar Žnjan pripremio proslavu Dana kotara vezanu uz proslavu blagdana župe Gospe od milosrđa...

ljetoDANI KOTARA ŽNJAN

Trodnevnica, filmski muktokaz, turniri, degustacije, pučka fešta

Izvor: Gradski kotar Žnjan

U tjednu od 21. do 29. svibnja 2012. godine gradski kotar Žnjan priprema proslavu Dana kotara vezanu uz proslavu blagdana župe Gospe od milosrđa.

Potaknuti dobrim odzivom i pozitivnim reakcijama građana na prošlogodišnje prve Dane kotara Žnjan, ove godine nastoji se uspostaviti tradicija.

čelnici kotara žnjan

"Dani kotara" uključuju niz sportskih, kulturnih i crkvenih aktivnosti tijekom cijelog tjedna kojima će se poticati druženje stanovnika ovog mladog kotara. Program je realiziran uz pomoć kulturno povijesne Udruge Spalatos, sportske udruge Žnjan-Pazdigrad, a program cijelog tjedna možete pogledati na ovoj poveznici.

Iz programa izdvajamo:

Blagdan Gospe od Milosrđa
Trodnevnica 23. - 25. svibnja uz misna slavlja u 19:00h
Svečana sveta misa subota 26. svibnja u 19:00h

Utorak, 22. svibnja 19:00h hotel Zagreb

Otvaranje "I. Žnjan film festivala Muktokaz Žnj filmova" projekcijom filma BEN HUR iz 1925. godine, najskuplji nijemi film svih vremena, u glavnoj ulozi Ramon Novarro.

muktokaz

Kroz ljeto, družit ćemo se na Žnjanu, ponudit ćemo 10 filmova novije europske i vanholivudske produkcije (koji su imali 67 nagrada i još 69 nominacija), a posebni programi su "Noć Fažola", "Od Z do ŽNJ" (program Kino kluba Zadar), i "Od Ivana do Vlahe" (Noć kulturnih iznenađenja). Sve su projekcije basplatne, a JEDINI cilj manifestacije je druženje i okupljanje ljudi dobre volje...

Četvrtak 24. svibnja od 15:00h

Učenici privatne srednje škole Oliva Allegra kuhaju za vas. Otvorena degustacija specijaliteta u školi Oliva Allegra, Makarska 36, od 15:00 do 17:00h.

kotar žnjanSubota 26. svibnja

Od 10:00h turniri u balotama, turnir osnovnih škola, na terenima u Biogradskoj ulici, teniski turnis na Žnjanu, turnir u bilijaru u kafiću Gool na Pazdigradu.

Nedjelja 27. svibnja

od 13:00h na terenu hotela Zagreb malonogometni TURNIR 8 KOTAREVA, Šine, Mertojak, Stobreč. Visoka, Lokve, Brda, Sućidar, Žnjan.

17:00h revijalna utakmica s ekipom Grada Splita iz Banovine

19:30h PUČKA FEŠTA na otvorenom ispred prostorija kotara, Stonska 2, uz zabavni program, nastupe klapa Dalmacijavino, Mriža, Ankora i Činkvina, plesne skupine Style force, folklorne skupine, Adriatic band, spizu i piće.

 ŽNJAN FILM FESTIVAL

Muktokaz ŽNJ filmova!

Izvor: Udruga Spalatos

Gradski kotar Žnjan i Kulturno povijesna udruga Spalatos tijekom ovoga ljeta organiziraju filmsku manifestaciju pod nazivom "I. Žnjan film festival - Muktokaz ŽNJ filmova", koja će se odvijati na području splitskih gradskih predjela Žnjan i Pazdigrad.

ben hur

"Muktokaz ŽNJ filmova" otvara se projekcijom filma Ben Hur iz 1925. godine, koji se nakon punih 86 godina opet prikazuje u Splitu. Projekcija je zakazana za 22. svibanj (utorak) u 19 sati u Hotelu Zagreb - Duilovo, a u sklopu već tradicionalne manifestacije Dani Žnjana.

U glavnom programu bit će prikazano 10 filmova recentne europske i vanholivudske produkcije koji su ukupno osvojili 67 nagrada te imali još 69 nominacija. Riječ je o filmovima koji su imali izuzetno dobar odaziv kritike na najvažnijim svjetskim festivalima poput Cannesa, Montreala, Venecije, Moskve, Berlina, Manile, Hong Konga i Vancouvera.
 

Noć Fažola u sjećanje na Vinka Mladinića

U posebnom pratećem programu "Noć Fažola", u sjećanje na pokojnog švercera kino ulaznica Vinka Mladinića Fažola bit će prikazani svi filmovi serijala Emmanuelle redatelja Justa Jaeckina sa S. Krystel u naslovnoj ulozi.

U posebnom pratećem programu "Od Z do ŽNJ" prikazat će se najznačajniji filmovi Kino kluba Zadar nastali u posljednjih nekoliko godina, a u programu iznenađenja, naslovljenjom "Od Ivana do Vlahe" bit će prezentirani široj javnosti nepoznati dokumentarni filmovi i najave nekih projekata vezanih uz najveće hrvatske umjetnike prošloga stoljeća.

Ulaz na sve projekcije je slobodan, a organizatori naglašavaju kako je osnovni cilj manifestacije okupljanje i druženje uz primjerene kulturne sadržaje.

Povezani članci

Who's Online

We have 259 guests and one member online

  • admin