FDK: Klapi Štorija večer popularnih skladbi

49. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2015. ovaj vikend nastavio je s realizacijom svojih programa izvan Omiša, i to s Večeri popularnih skladbi koja se održala u Blatu na Korčuli u subotu, 20. lipnja 2015. u Velikoj dvorani Doma kulture Blato. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo nagradu je dodijelio klapi Štorija (ž) iz Kaštel Kambelovca. Publika je najviše svojih glasova dodijelila klapi Kuntenat (m) iz Korčule. Drugo mjesto publike zavrijedila je klapa Filip Dević (m) iz Splita, dok je treće mjesto pripalo klapi More (m) iz Šibenika. Posebna nagrada stručnog povjerenstva  autoru najboljeg aranžmana pripala je klapi More (m) iz Šibenika za aranžman skladbe Nene Belana "Srce od leda" ...

49. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA - OMIŠ 2015.

Klapi Štorija večer popularnih skladbi

Izvor: FDK.hr

Malo je glazbenih festivala u Hrvatskoj koji se mogu podičiti takvim utjecajem na svoje izvođače kao što je festival dalmatinskih klapa u Omišu. Omiš je Mecca klapskog pjevanja, pobjeda na njegovim pozornicama godinama se prepričava, legende ostaju zauvijek zabilježene. Upravo je natjecateljski karakter ono što mu je od prvih godina priskrbio epitet posebnog, različitog od brojnih smotri, susreta i festivala koji su i nastali kao potreba za dodatnim dokazivanjem.

Kako bi odgovorio brojnim zahtjevima i ukusima današnje publike koja se sve više okreće sastavima koji, osim a capella pjevanja, donose novi klapski izričaj festivalskih šlagera kao jednog od najzastupljenijih i najpopularnijih slojeva u dalmatinskoj folklornoj urbanoj pjesmi, Festival dalmatinskih klapa ustanovio je 2005. godine Večer popularnih skladbi.

Time je dat legitiman prostor klapama da se i ovdje okušaju, te pokažu što znaju. I klape se doista žele okušati – večer je zaživjela. Ove godine održava se jedanaesti put.

U natjecateljskoj Večeri popularnih skladbi u Blatu na Korčuli u subotu, 20. lipnja 2015. nastupilo je 9 klapa, i to redoslijedom: Kurenat (mj) – Mljet, Podvorje (m) – Kaštel Sućurac, Kapric (ž) – Zadar, Kuntenat (m) – Korčula, More (m) – Šibenik, Pročulić (mj) – Smokvica, Filip Dević (ž) – Split, Štorija (ž) – Kaštel Kambelovac i Filip Dević (m) – Split.

Najuspješnijim klapama dodijeljene su tri nagrade publike (prva , druga i treća) i jedna nagrada stručnog ocjenjivačkog suda u sastavu: Dalija Gavranić, Nera Gojanović Kljajić i Vladan Vuletin, dok je posebna nagrada stručnog povjerenstva dodjeljena autoru najboljeg aranžmana popularne skladbe.

Večer Festivala dalmatinskih klapa Omiš u Blatu na Korčuli održava se u suradnji s Općinom Blato već jedanaestu godinu za redom.

Povezani članci

Who's Online

We have 253 guests and no members online