FDK: Sve terce vode u Omiš

Pred dvama smo finalnim koncertima 48. festivala dalmatinskih klapa u Omišu. S najviše sudionika od svih festivala u nas, baš kao što se za festivalsku direkciju voli izreći daje davno prerasla u institut za dalmatinsku pjesmu u malom. Ovoga petka i subote nakon desetak održanih priredbi u Omišu, ali i dislocirano izvan legendarne Pjacete, znat će se tko će zavrijediti prestižne leute i štitove, festivalska priznanja. 12 je ženskih vokalnih sastava i 12 muških klapa u finalnim večerima, a o redoslijedu i prolazu u finale odlučivale su decimale ...

48. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA - NAPETO ČEKANJE ŽENSKOG I MUŠKOG FINALA U PETAK I SUBOTU

Sve terce vode u Omiš

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Dvanaest je sudionika u svakoj od finalnih priredbi, onih koji su pozicije izvođenja zavrijedili na trima eliminacijskim večerima po ocjenama prosudbenog vijeća.

ženkse klape u omišu

U petak ćemo u 21 sat na Trgu sv. Mihovila pratiti natjecanje ženskih vokalnih sastava. Nastup u završnici izborili su Tiramol - Korčula, Skontradura - Dubrovnik, Stentoria - Daruvar, Fjoret - Tučepi, Činkvina -Split, Karmel - Turanj, Ankora - Podstrana, Amfora - Dubrovnik, Ventula - Split, Kurjože - Podstrana, Čuvite - Šolta i Armorin - Zagreb.

Dan poslije na istoj lokaciji pratit ćemo natjecanje klapa, tradicionalno najposjećeniji festivalski sadržaj, u direktnom prijenosu s HTV-a.

Pjevat će redoslijedom zavrijeđenim iz polufinalnih nadmetanja Omiš - Omiš, Morbin - Donji Humac, More - Šibenik, Vinčace - Novi Vinodolski, Kaleta - Zadar, Mriža - Split, Kaše - Dubrovnik, Sebenico - Šibenik, Pinguentum - Buzet, Kampanel - Zagreb, Braciera - Bol i Kožino - Kožino.

klape u omišu


Hercegovci bez plasmana

Najbolji u obje konkurencije nastupit će s po dvije pjesme, s time da su za nastup u završnici jedan od izvornih napjeva iz polufinala mogli mijenjati sa skladanim brojem praizvedenim na omiškom festivalu. Voditelji finalnih priredbi su Edita Lučić Jelić i Branko Uvodić.

Gubitnici festivala svakako su klape Arti - Lumbarda, ovogodišnji pobjednici Bola u Večeri debitanata, ali i još jedni debitanti s iskusnim pjevačima, Munita - Zadar, kojima je finale izmaklo za 0,1 bod. Obje su klape na koncu uknjižile tek 26.5 bodova, a “sretnici” iz klape Omiš bili su “teški” cijelih 26.6 bodova. U pitanju su dakako nijanse koje ni najveći znalci ne mogu razaznati, no upravo to je festival koji živi od neizvjesnosti i napetosti u tom smislu.

Omiška priredba, po nekima konzervativna u eri svakojakih tumačenja melosa i dalmatinske pjesme, iskreni je i vjerodostojni baštinik nematerijalnog kulturnog dobra priznatog od UNESCO-a.

klape u omišu

Dalmatinski četveroglas nije više privilegij pjevačkih skupina s obale, a sredina koja trenutno prednjači po interesu i kvaliteti svakako je susjedna Hercegovina.

Bila im je posvećena cijela večer na otvaranju, no veselje će za sada pričekati i ostati kuriozitetom, Eldorado iz Posušja nije uspio preporučiti niti jedan klapski sastav u festivalsku završnicu.

Festival će bez obzira na vatromet od subote potrajati do konca ljeta, kada se u Komiži održava natjecateljska večer mješovitih sastava.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo ovoga vikenda u Omišu radit će u sastavu: Ivana Tomić Ferić, Mirjana Siriščević, Vladan Vuletin, Marijo Krnić, Miće Friganović i Neno Munitić.

Povezani članci

Who's Online

We have 295 guests and no members online