Najava 46. Festivala dalmatinskih klapa 2012


U Omišu je održana prva konferencija za novinare gdje su čelnici Festivala dalmatinskih klapa izvijestili  o ovogodišnjem 46.-tom po redu klapskom spektaklu pod omiškom stinom. 46.-ti po redu festival dalmatinskih klapa započeo je sa svojim programima izvan Omiša. Klapska pisma vraća se u grad na ušću Cetine, na čijim će se pjacetama od  12. – 14. srpnja održavati izlučne večeri, a završetak ovogodišnjih omiških klapskih događanja predviđen je za 28. srpnja večeri superfinala. Umjetnički ravnatelj Dušan Šarac najavio je sudjelovanje 82 klapa na festivalu, a osvrnuo se i na sveopću popularnost klapa i njihove iskorake u glazbena područja koja nemaju veze s onim što se može čuti na "Omišu" ...

NAJAVA FESTIVALA

46. Festival dalmatinskih klapa 2012

Video: Jakov Velić / Art-Foto
Izvor: fdk.hr

26. svibnja u Blatu na otoku Korčuli je održana Večer popularnih skladbi u kojoj je sudjelovalo 12 muških, ženskih i mješovitih klapa. Prvoga lipnja u Vodicama na večeri klapa uz gitaru nastupilo je 8 klapa gdje je najuspješnijom proglašena klapa Sebenico. U Bolu na Braču održana je 8. lipnja večer debitanata, a dan kasnije i revijalni koncert debitanata.

Najava Festival klapa Omiš

Najbolji debitanti sudjelovat će u izlučnim večerima ovogodišnjih događanja pod omiškom stinom, a sve će to započeti  7. srpnja kada ćemo na otvaranju završnog dijela Festivala na svečanom otvaranju,  poslušati Večer Otočnih klapa.

Potom slijede izlučne večeri 12. – 14. srpnja, a završetak ovogodišnjih omiških klapskih događanja predviđen je za 28. srpnja  večeri  Superfinala u kojoj je prošle godine pobijedila klapa Pinguentum iz Buzeta.

Predstavnike medija, sponzore i ostale ljubitelje izvorne klapske pisme  na početku današnjeg susreta s novinarima najprije je pozdravio  gradonačelnik grada Omiša, Ivan Škaričić, a potom  je nazočnima govorio ravnatelj Festivala, gospodin Dražan Mladin.

Mladin je izvijestio o suradnji s Hrvatskim radijom i sudjelovanjem na Europskom folk festivalu koncem ovoga mjeseca u Španjolskoj gdje će nas predstavljati ženska klapa Neverin iz Kaštela, ali i izrazio žaljenje što ovaj projekt nije našao na razumijevanje kod odgovornih u Ministarstvu kulture.

dušan šaracUmjetnički ravnatelj Dušan Šarac najavio je sudjelovanje 82 klapa (od prijavljenih 147!) na festivalu, te se osvrnuo i na sveopću popularnost klapa i njihove iskorake u glazbena područja koja nemaju veze s onim što se može čuti na ovoj glazbenoj manifestaciji.

Kako je kazao, Direkcija Festivala ponovno ističe kako oni nemaju ništa protiv tih iskoraka, niti sveopće popularnosti naših klapa, ali da će omiški festival izričito tražiti izvornost u nastupima klapa, posebice u onim izlučnim večerima.

Povezani članci

Who's Online

We have 236 guests and no members online