Svečano otvoren 48. Festival dalmatinskih klapa

Ovogodišnji festival započeo je s “Večeri klapa iz Hercegovine“. U svečanom dijelu programa nastupile su ponajbolje klape iz Hercegovine: Lira (ž) – Trebižat, Signum (mj) – Čapljina, Narenta (ž) – Mostar, Delminium (m) – Tomislavgrad, Diva (ž) – Široki Brijeg i Trebižat (m) – Trebižat. Prije toga na Trgu Sv.Mihovila, u klapskim krugovima poznatijem kao "velika pjaca“, čast podignuti festivalsku zastavu imala je Jelena Mimica učenica violine omiške Osnovne glazbene škole "Lovro pl. Matačić“ državna prvakinja u svojoj kategoriji, nakon što je prisutne goste i gledateljstvo pozdravio prigodnim slovom omiški gradonačelnik dr. Ivan Kovačić ...

48. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA - OMIŠ 2014

Svečano otvoren 48. Festival dalmatinskih klapa

Izvor: FDK.hr

Dosadašnja otvaranja bila su posvećena gradovima, otocima, specifičnostima etnomuzikoloških lokaliteta, a očito dobro prihvaćena započeta praksa ove je godine iznjedrila jedan uistinu specifičan program – ovogodišnji festival započeo je s “Večeri klapa iz Hercegovine“.

Nakon što je prisutne goste i gledateljstvo pozdravio prigodnim slovom, festival je službeno otvorio omiški gradonačelnik dr. Ivan Kovačić.

Potom se, u ime Založbe kralja Tomislava publici obratio njen predsjednik gosp. Perica Jurković, naglasivši vezanost Hercegovine za dalmatinsku klapsku pjesmu od početaka omiškog festivala prvenstveno kroz klapu Mostar, a kasnije ekspanzijom klapa na tom prostoru.

U svečanom dijelu programa nastupile su ponajbolje klape iz Hercegovine, sudionice nedavno održanog koncerta “Klape na Neretvi”, i to: Lira (ž) – Trebižat, Signum (mj) – Čapljina, Narenta (ž) – Mostar, Delminium (m) – Tomislavgrad, Diva (ž) – Široki Brijeg i Trebižat (m) – Trebižat.

Pjesmama "Moja Hercegovina" i "Na omiškoj stini" u izvedbi svih sudionika završilo je ovogodišnje otvaranje festivala. Malo neobično, kao što je neobična i lijepa bila ova večer u spoju Dalmacije i Hercegovine, Cetine i Neretve, gange i dalmatinske pisme.

Povezani članci

Who's Online

We have 184 guests and one member online

  • admin