Monografija o klapskom Olimpu

Festival dalmatinskih klapa OmišU Narodnoj knjižnici Omiš predstavljena je monografija  Festivala dalmatinskih klapa “40 godina Omiškog festivala” autora dr. sc. Miljenka Grgića. Ideja o monografiji proizašla je od Festivalskog vijeća na čelu s gradonačelnikom Omiša, a u predstavljanju su sudjelovali i dugogodišnji ravnatelj Dražan Mladin, te recenzentica Ivana Tomić-Ferić i književnik Jakša Fiamengo. Na gotovo oko 280 stranica, autor, koji je bio umjetnički ravnatelj Festivala od 2000. do 2007. godine kao muzikolog, prihvatio je izazov pisanja zadaće teške četrdesetgodišnje tradicije. Nakon ljetopisa, Festival dobiva svoju monografiju, koja kronološki i sistematski donosi obilje činjenica glazbenih i izvanglazbenih događanja ...

‘40 GODINA OMIŠKOG FESTIVALA’ MILJENKA GRGIĆA

Monografija o klapskom Olimpu


Piše: N. Tomasović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Obuhvaćajući vrijeme od osnutka, doba poleta i kolektivnog upravljanja preko njegova razvoja i profesionalizacije do danas, oblikovana su poglavlja o životu Festivala, izbornim i ocjenjivačkim povjerenstvima, klapama i skladbama, nagradama, priznanjima, programima i gostovanjima, ali i klapskoj pjesmi te načinu na koji se ona danas doživljava.

Osim Uprave i vodstva, izdvojeni su i brojni stručni suradnici, istraživači, obrađivači, skladatelji i pjevači, isječci iz publicističkih osvrta, preslici originalnih dokumenata, fotografija i drugi vjerni prikazi koji svjedoče o stasanju ove institucije koja ima respektabilan status izvorišta klapske pjesme ili, kako sam autor voli naglasiti, mjesta koje je steklo status klapskog Olimpa.

Povezani članci

Who's Online

We have 175 guests and no members online