FDK: Rijetko čuvena glazbena žetva

0miški festival je srećom vrlo konzervativna priredba i takvom treba ostati! Bio bi to zaključak raspleta njegova 48. festivalskog izdanja i teza potpisnika ovih redaka, s njegova 35. finalnog raporta za Slobodnu Dalmaciju. U vremenima kad klape ekshibicionistički blude i varaju da je riječ o dalmatinskoj pjesmi, neprocjenjivo je blago imati korektiv koji se poziva na tradiciju, diči UNESCO-om i nematerijalnom baštinom i koji iz godine ugodinu ne mijenja koncept! Čak i “priprema” svoje zvijezde stavljajući ih na poček kako bi godinu zrelije zablistale punim sjajem. Pametno, ako i nije mudrost, već stvar slučaja... Žensko finale bilo je zanimljivo, no nije bilo iznimno i atraktivno poput muškoga, koje je imalo jednu od izdašnijih žetvi. Gotovo da nije bilo slabog mjesta ...

OSVRT NA 48. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA U OMIŠU

Rijetko čuvena glazbena žetva

U vremenima koda klape ekshibicionistički blude i varaju daje riječ o dalmatinskoj pjesmi, neprocjenjivo je blago imati korektiv koji se poziva na tradiciju

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Bilo je za očekivati, dakle, pobjedu Kožina, momaka iz predgrađa Zadra u muškoj, ali i zagrebačkog Armorina u ženskoj konkurenciji na ovogodišnjem festivalu. Jer obje su lani dobile srebro, a to obvezuje i one što formiraju poredak do zadnje stepenice, odnosno pjevačice i pjevače na dobru pjesmu kad im je već namijenjena uloga favorita.

klapa Kožino u Omišu


Publika rijetko griješi

A sve ispisano ipak bi ostalo mrtvo slovo na papiru da ovo nije bila jedna od izdašnijih žetvi što se muškog finala tiče. Gotovo da nije bilo slabog mjesta, a vaše dežurno grintalo, s obzirom da je bilo dijelom gledališta, radije bi se priklonilo odlukama i Priznanjima publike nego onima prosudbenog vijeća.


Festivalski semafor

     MUŠKI: 1. Kožino, 2. Pinguentum, 3. Braciera (žiri), 1. Kaše, 2. Kožino, 3. Mriža (publika).
     ŽENE: 1. Armorin, 2. Ćuvite, 3. Ventula (žiri); 1. Armorin, 2. Ankora, 3. Kurjože (publika).


Ali i to je već stvar tradicije. Rijetko publika griješi. Zato i je korigirala “nepravdu” đodijelivši zlato dubrovačkoj klapi Kaše, kad je već ocjenjivačima to promaknulo. Nije nagradila ni Bracieru, makar joj je prosudbeni sastav poklonio broncu. Šteta kako im Vinčace nije pao na pamet, jer u Novom Vinodolskom se pjeva prava dalmatinska pjesma. Baš onakva kakva se pjevala u Mostaru prije četrdeset i pet godina!

klapa Omiš


Meka klapska granica

Ne, nije šala, s obzirom da se ove godine puno govorilo o Hercegovcima koji su otkrili dalmatinsku pjesmu i nametnuli se festivalom u Posušju, pa i otvorih omiška nadmetanja. Mostarci su nekad bih uistinu zvijezde ranga Trogira, Lučice, Šibenika, DC-a.. Cambija, Šufita, a Niđo, bas, karizmatična ličnost kakva se samo tenorima danas pripisuje.

Potvrdit će vam to i Nikša Gilić, proslavljeni bas Srdele iz Makarske koji je ove godine nastupio u Večeri novih skladbi, a festivalskim priznanjem svih podsjetio daje bio sudionik prvoga održanog festivala u Omišu!

Klapa jest tijelo, no sve je ipak u rukama lidera. Pa kad smo se već toga dotaknuli, držimo kako hendikep ženskog pjevanja dijelom leži i u činjenici da ne poznaje Coce, Prijiće, Tripale, Bubice... Istinski vođe podređeni su kolektivu, pa izostanak dodane vrijednosti za posebnost stvara dojam unificiranosti i školskih slobodnih aktivnosti.

ženska klapa Armorin u Omišu

Ne mislimo pri tome da žensko finale nije bilo zanimljivo, no nije bilo iznimno, atraktivno, poput ovoga muškoga. Možda smo ga i mi što komentiramo, tražeći skeptično minuse, malko prigušili?

Jednom smo se već dotakli Josipe Dužević, prvog soprana Tiramola koji je otvorio žensko finale, njezine vrckavosti i začudne igre u pjesmi, a sada činimo shčno s Dinom Čović Butijer, vodećim glasom Ventule. Čarobno i iluzionistički, kao da su u pitanju prave pravcate klape.

Povezani članci

Who's Online

We have 182 guests and no members online