FDK: Savjetovanje za voditelje klapa

klapa šufitgrb OmišaHotel "Plaža" u Omišu ugostio je 54 sudionika seminara za klapske voditelje. Organizator savjetovanja bio je Festival dalmatinskih klapa u Omišu, a sve pada u idealno vrijeme, pred njegovo 44. izdanje i u vremenima euforije klapske pjesme, kad postaje egzistencijalna nužnost strože definirati njezine parametre. U radu skupa sudjelovali su Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj festivala, Dražan Mladin, Jasminko Šetka, Rajmir Kraljević, Pjevači KUD-a Cambi, Duško Tambača i drugi. Od festivala se danas traže odgovori na delikatna pitanja, ako želi ostati vjerodostojnim po pitanju slijeda, ali i sastavnim dijelom pokreta koji doživljava zvjezdane trenutke. Klape su "in", pjesma je živo tkivo kojemu treba u svemu pronaći mjeru ...


FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA


Održano savjetovanje za voditelje klapa

 

trg u Omišu


Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Savjetovanje je otvorio dogradonačelnik Omiša Mijo Mimica, a najzanimljiviji je bio praktikum u kojemu je voditelj "Šufita" Jasminko Šetka od prisutnih voditelja sastavio klapu, podučio je po dionicama da bi na kortcu ista profunkcionirala u punom smislu kroz naučeni napjev "Kad sam bio na tvom grobu".

U radu skupa sudjelovali su Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj festivala, Rajmir Kraljević i Pivači KUD-a Cambi, a skladatelj Duško Tambača dotaknuo se klapske dileme u kolikoj mjeri treba ostati vezan prijateljstvom pa i pod teretom limita glazbenih mogućnosti članova.

Ravnatelj Festivala Dražan Mladin obećao je posebni savjetovanje za mješovite klape čiju djelatnost ne treba podcje njivati, već ozbiljno trasirati kako bi ostala sastavnim i ravnopravnim dijelom tradicionalne klapske pjesme.

 

festival dalmatinskih klapa omiš

 

Od festivala se upravo traže odgovori na delikatna pitanja, ako želi ostati vjerodostojnim po pitanju slijeda, ali i sastavnim dijelom pokreta koji doživljava zvjezdane trenutke. Klape su "in", pjesma je živo tkivo kojemu treba u svemu pronaći mjeru.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and no members online