Klapsko proljeće u Mostaru, prava najava Omišu

Klape u MostaruZna se. travanj je vrijeme velikog početka, novog festivalskog ciklusa klapske pjesme. Festival dalmatinskih klapa ove nedjelje je  gostovao u Mostaru. Na već tradicionalnoj priredbi u sklopu značajne međunarodne kulturne manifestacije Dani Matice hrvatske Mostar -  Mostarsko proljeće 2012. U devetom izdanju, koje je posvećeno Ljubi Stipišiću Delmati, nastupili su Cambi (m) iz Kaštel Kambelovca, Versi (mj) iz Splita, Pasika (m) iz Kostanja. Ventula (ž) iz Splita, Kaleta (m) iz Zadra, Klapski sabor s gostom Tedijem Spalatom održao se u Hrvatskom kulturnom domu hercega Stjepana Kosače ...

KLAPSKA PISMA

Klapsko proljeće u Mostaru, prava najava Omišu

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Zna se. travanj je vrijeme velikog početka, novog festivalskog ciklusa klapske pjesme.

U vremenu sadašnjem puno se toga prepliće oko melosne čestitosti i komercijalizacije pokreta.

Klapsko proljeće u Mostaru, prava najava Omišu

Vrhnje desetljetnih ustrajnosti Festivala dalmatinskih klapa kupe sada svi, komercijalizirajući glazbeni idiom i žanr do bastarda koji s dalmatinskom pjesmom i klapama nema više nikakve veze.

Kakvi su odgovori čelnih ljudi festivala, treba li izvorni melos novu revalorizaciju, ozbiljniju konzervaciju i dosljedniji pristup nakon masmedijske euforiie i estradnog predznaka?

Neka su to od pitanja koja se nameću, a rezultani koncepta kako u Omišu preživjeti s nelojalnom konkurencijom.

Klapsko proljeće u Mostaru, prava najava Omišu

Slušamo Dražana Mladina, direktora Festivala:

Ove godine, na 46. festivalskom izdanju, klape će na izbornim večerima izvoditi isključivo izvorne napjeve!

Tim dakako ne želimo umanjiti značenje tradicionalne Večeri novih skladbi, ali će odluka svakako promijeniti festivalsko lice.

Tek u finalnim večerima, odnosno na lani uvedenom superfinalu, onima najboljiama dopustit ćemo zamjenu jednog izvornog naslova za novokomponirani, onako da osiguramo atraktivnost pred kamerama i prilagodljivost širem auditoriju.

Omiš je uza sav bum koji prati klupsku pjesmu ipak ostao nekako po strani, dosljednošću ustrajan u tome da se ne ugrozi osnovno na čelo, izvornost.

I bez obzira što se afirmacija u klapskom svijetu svugdje može steći, atest s omiške Pjacete vrijedi više od ostaloga.

Ne zaboravite, bez obzira na natjecanje i mogućnost da se puno toga izgubi, a tek malo dobije, ako niste bili u Omišu, posao vam ne vrijedi!

Klapsko proljeće u Mostaru, prava najava Omišu

A dokaz da je dalmatinska pjesma prešla granice Hrvatske, nisu samo brojne klape iz inozemstva, već i višegodišnja participacija Omiša radijskom festivalu Ebu Folk Festival.

Ovogodišnji odabir za Španjolsku, za događanja u Segoviji tijekom lipnja, ženska je vokalna skupina Neverin iz Kaštel Lukšića.

Povezani članci

Who's Online

We have 303 guests and no members online