FDK: Čast svima, prednost prije svega izvornima

Festival dalmatinskih klapa, 48. u nizu, na pola je puta. Od 122 pjevačka sastava, koliko ih se prijavilo za natjecateljske programe, njih 42 odmjerila su snage na omiškoj Pjaceti u vikendu što je za nama. Dakako, riječ je o večerima s izvornim napjevima, a tek sudionici završnica, ako žele, mogu mijenjati jedan izvorni za skladani napjev. - Bez obzira na finalni učinak, ovdje su svi dobrodošli. Neka se pjeva, baš kao što mora veseliti istina da jedna mala Podstrana daje dva finalista u ženskoj konkurenciji. Omiš jest i ostat će epicentar svih klapskih događanja, takvim ga se i prihvaća u pjevačkom svijetu. Bez priznanja s Pjacete gotovo da vam posao i ne vrijedi - zadovoljno je rekao ravnatelj festivala Dražan Mladin ...

ODABRANI FINALISTI 48. FESTIVALA DALMATINSKIH KLAPA - OMIŠ 2014.

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Ne negirajući nove skladbe nastale u duhu melosa i računajući na nužno proširenje fundusa pjesma, ipak smo nastojali eliminirati neke naslove koji se zbog atraktivnosti ponavljaju iz godine u godinu. Svaka čast svima, no prvenstvena je zadaća Omiša izvornost i toga se treba držati - mišljenje je umjetničkog ravnatelja Dušana Šarca.

klape u Omišu- Bez obzira na finalni učinak, ovdje su svi dobrodošli. Neka se pjeva, baš kao što mora veseliti istina da jedna mala Podstrana daje dva finalista u ženskoj konkurenciji. Omiš jest i ostat če epicentar svih klapskih događanja, - rekao je ravnatelj festivala Dražan Mladin.

Nakon tri izborne ili polufinalne večeri stručno je povjerenstvo, u kojemu su radili dr. Ivana Tomić Ferić, Vladan Vuletin, Neno Munitić, Terezija Kusanović i Miće Friganović, odabralo sudionike dviju finalnih priredbi, one sa ženskim sastavima i klapama.

Zanimljivost ovogodišnjih klapskih susreta na Trgu Stjepana Radića svakako je ta daje zadarsko područje dalo ponajviše klapa, makar se u etnomuzikološkom smislu zbog specifičnih povijesnih okolnosti uvijek smatralo “inferiornim” pa se pozivalo na zaleđe i autohtonost Bukovice.

Nije slučajna ni zanemariva pojava prve “ženske klape” Zadranki, baš zbog tih razloga. Pojava “Intrada” i popularizacija melosa preko zvijezda koje ruše klapske tabue svakako su učinili svoje, baš kao što je zamjetno da pojavom festivala “Aklapela” u Dubrovniku raste zanimanje za dalmatinsku pjesmu.

klape u OmišuVrijedi spomenuti da su ovogodišnja atrakcija s otvaranja Omiša 2014. bile hercegovačke klape i tamošnja smotra u Čapljini s dvadesetak klapa koje su nedvojbeno pokazale da se ne radi više o kuriozitetu, no omiške finalne provjere nije prošla nijedna.

- Bez obzira na finalni učinak, ovdje su svi dobrodošli. Neka se pjeva, baš kao što mora veseliti istina da jedna mala Podstrana daje dva finalista u ženskoj konkurenciji. Omiš jest i ostat će epicentar svih klapskih događanja, takvim ga se i prihvaća u pjevačkom svijetu. Bez priznanja s Pjacete gotovo da vam posao i ne vrijedi - zadovoljno je rekao ravnatelj festivala Dražan Mladin.

Povezani članci

Who's Online

We have 255 guests and one member online

  • admin