Povodom prvih sto godina našeg Orkana: Priča o poništenoj utakmici Orkana i Nade iz davne 1964.

Kako ove godine obilježavamo prvih 100 godina postojanja NK Orkan Dugi Rat, sjetio sam se jedne službene utakmice odigrane u Dugom Ratu, koja je poništena, a gdje sam bio glavni akter poništenja iste. Sjećam se, bilo je to davne 1964. godine, jer sam tada služio vojsku u Šibeniku i svakog vikenda sam bio u Dugom Ratu. Znao sam jedino da je utakmicu sudio Stipe Glavina. Kako u Savezu ne postoji nikakova zabilježba, dokumentacija, Jurica Gizdić me uputio na Slobodnu Dalmaciju. U knjižnici na sveučilišnom kampusu u arhivu sam tražio koju je utakmicu tih dana sudio Glavina i pronašao da je to bila utakmica Orkan - Nada i da je završila rezultatom 3:3. Orkan se žalio na suđenje, a samu najavu žalbe pisao sam ja. Tada se je zapisnik s utakmice pisao olovkom i sam ne znam zašto je mene dopao taj zadatak jer nisam bio član Uprave, a bio sam tada i vojnik. U zapisnik unosim ono što nitko nije primjetio na utakmici, a to je da je sudac u 18-toj minuti dosudio penal u korist nogometaša Nade i da je kod izvođenja udarca sudac svirao tri puta, jer da se je domaći vratar pomicao sa crte, ali gol je postignut i sudac Glavina ga je priznao. U zapisnik su ušli još neki prigovori na suđenje, koje su mi sugerirali neki članovi uprave. U roku tri dana, trebalo je pismeno obrazložiti žalbu, što je tajnik Tonči Franolić i napravio...

POVODOM PRVIH STO GODINA NAŠEG ORKANA

Priča o poništenoj utakmici Orkana i Nade iz davne 1964.

Piše: Drago Tomić

Slijedeću subotu se održavao sastanak u Savezu (tada je to bilo u Deškovića kući kod sv.Frane) na kojega smo pozvani. Vlade Pavlić, kao predsjednik kluba, Tonči Franolić, kao tajnik i ja, odlazimo na sastanak u Split "Londoncem" (tako su se tada popularno nazivali Prometovi autobusi).

Sastanak je vodio Bošnjak, koji je bio delegat na toj utakmici, a bilo je još nekoliko ljudi, pa i sam Leo Lemešić, legenda među nogometnim sucima. Uslijedio je šok za mene, jer je Bošnjak rekao, sve ovo u vašem pismenom obrazloženju žalbe je odbačeno, ali je prihvaćena primjedba ovog momka (mene), koje vi niste naveli u žalbi, pa će se odigrati nova utakmica.

nk orkan

Mišljena sam da je moja opaska prihvaćena zbog toga što je sudac Glavina na ovoj utakmici polagao ispit za viši rang, pa su kao promatrači bila dva suca, koji su morali prihvatiti moju opasku. Ova utakmica je suca Glavinu "koštala" dvije godine napredovanja.

Nova utakmica je odigrana u slijedeću srijedu i završila je rezultatom 1:1, pa je ispalo da je poništenje utakmice išlo na štetu Orkana, jer je morao odigrati novu utakmicu, povećati troškove, a rezultat je isti - neriješeno.


***

Još ću nešto napisati, čime se ne bi trebalo hvaliti, ali eto, neka se zna. U sezoni 1964/65 prvenstva Splitskog nogometnog saveza Orkan je bio u borbi za prvo mjesto sa Slavenom Trogir sa istim brojem bodova, ali sa slabijom gol-razlikom. Zadnju utakmicu igramo u Glavicama protiv Borca, gdje bi trebali pobjediti barem 15:0. Nediljko Dedić je poznavao predsjednika Borca, koji je bio tajnik u općini Sinj.

U subotu pred utakmicu, odvede mene Dedić u Sinj na razgovor s predsjednikom, pa kad je čuo naše želje od 15:0, odbio je i razgovarati, ali nas je uputio na njihova vratara, kojega smo nekako pronašli u Glavicama. Nije mu bilo drago govoriti o takvom rezultatu, ali sam mu ja ponudio za svaki gol određenu cifru khm.. novca, pristao je, i ja autobusom otputujem kući.

Kolektivac iz Postira treba igrati u Trogiru, te ih mi na dan utakmice ugošćujemo u Dugom Ratu i našim autobusom otputuju u Trogir, ispraćeni sa našom željom da se bore za barem minimalni poraz. Organizirali smo Ivu Terzića da onim zelenim Mercedesom "voza" Trogir - Glavice i obavještava nas o stanju u Trogiru.

Utakmica u Glavicama je počela i mi smo vrlo brzo poveli 3:0, time, da sam ja stajao iza gola i "brojio", ali su domaći navijači počeli izvikivati negodovanja prema vrataru, koji se okrenuo prema meni riječima - dosta je!

Utakmica je završila našom pobjedom 3:2, a i u Trogiru rezultat nije bio u našu korist, tako da smo završili na drugom mjestu sa isti brojem bodova.

Nije baš za pohvaliti se ovom starom pričom, ali izgleda da su neke stvari u našem nogometu i do dan danas su - uvlas iste!

Povezani članci

Who's Online

We have 148 guests and no members online