Godina mladih

Kako to da se u društvu izobilja, kad je dovoljno hrane, pametnih telefona, tehnologije, svega i svačega na dohvat ruke, mladi usude reći da tu nešto ipak ne štima? Odnosno, jesu li oni koji danas imaju preko 60 il 70 zapravo sebično i bezobzirno sebi priskrbili političku i ekonomsku moć, te tako zeznuli mlade ostavivši im na grbači nagomilane nacionalne dugove, preskupe nekretnine, slabo plaćene poslove, rasturene mirovinske sustave i moguću klimatsku kataklizmu? Generacije razmažene kontinuiranim razvojem uobrazile su da će uvijek biti laganica i da nema potrebe žrtvovati se za prosperitet budućih generacija, birale su političare koji su im ugađali olakšicama, dok su se ulaganja u proizvodnju, infrastrukturu i školstvo srozavala, a državni dug bujao, piše Faktograf.

Europski parlament odlučio je ovu 2022. godinu u svim državama članicama proglasiti godinom mladih. Povod tome je ograničen život skoro dvije godine zbog pandemije što je dosta negativno utjecalo na mlade ljude. Mladi se suočavaju s izazovima poput pokušaja da nastave nastave školovanje kao i ulaska na tržište rada, sklapanja novih poznanstava i otkrivanja drugih zemalja. Iz solidarnosti su prihvatili i podržali stalna ograničenja tijekom pademije, a sada je vrijeme da ih pustimo da procvjetaju. Uložit će se povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna područja politike Europske unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU. Cilj je uključiti mlade ljude u ključne procese savjetovanja, kao što je Konferencija o budućnosti Europe te u druge javne politike na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini.
Mladi se moraju uključiti u stvaranje bolje budućnosti u Europi. Jer oni će u njoj živjeti...

Izvor: Srednja.hr

Poseban će fokus biti na mladim ljudima koji imaju ograničene mogućnosti i na rješavanju problema mentalnog zdravlja, a uključivat će i konferencije, inicijative koje promiču sudjelovanje mladih u kreiranju politika, kampanje za podizanje svijesti o uključivijoj, zelenoj i digitalnijoj EU, kao i studije i istraživanja o situaciji u kojoj se nalaze mladi u EU.

Aktivnosti Europske godine mladih organizirat će nacionalni koordinatori u svakoj državi članici, zajedno s Europskom komisijom i organizacijama civilnog društva, a nadzirat će ih Europski parlament. Zastupnici Europskog parlamenta osigurali su i dodatak od 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i European Solidarity Corps kako bi podržali aktivnosti u ovoj godini.

Povezani članci

Who's Online

We have 421 guests and no members online