FDK Omiš: Autorska večer Duška Tambače

Veliki bard klapske pjesme, najplodonosniji autor i vjerni sakupljač i obrađivač narodnog klapskog blaga, maestro Duško Tambača svoju će autorsku večer imati u subotu, 10. srpnja u klaustru Franjevačkog samostana u Omišu. O Tambačinom doprinosu klapskoj pjesmi i samom Festivalu najbolje govori činjenica da je ovo već četvrti koncert koji Omišani organiziraju njemu u čast...

Autorska večer Duška Tambače u Omišu

Izvor: FDK.hr

Maestro Duško Tambača  rodio se 3. srpnja 1946. godine u staroj i uglednoj šibenskoj obitelji. Završio je klasičnu gimnaziju, a glazbeno obrazovanje (V.Cello) stekao je u Splitu, gdje i danas živi i radi kao slobodni umjetnik.

U svom glazbenom angažmanu povezuje nekoliko segmenata, uglavnom vezanih uz klape i zborove. Primarno djeluje kao skladatelj, zatim kao melograf i obrađivač zapisanih pučkih napjeva, mahom iz srednje Dalmacije (preko 350 jedinica). Glazbeno pedagoški rad realizirao je kao umjetnički voditelj velikog broja dalmatinskih klapa (od kojih je mnoge utemeljio), a od 1966. bilo ih je preko četrdesetak.Bavi(o) se i publicistikom pišući glazbene osvrte, eseje i recenzije, a aktivno je i pjevao u klapi. Po slobodnoj procjeni kroz „ruke“ maestra Tambače „prošlo“ je blizu pet stotina pjevača i pjevačica, u muškim, ženskim i mješovitim klapama. Za spomenuti je i imena nekih klapa koje su dosegle sam vrh klapskog pjevanja i za to bile primjereno i nagrađene: Lučica, Trogir, Cambi, Vokalisti Salone, Puntari, Šufit, Adrion (od muških), te Split, Filip Dević i omiško Smilje od ženskih klapa. U interpretativnom smislu maestro Tambača teži visokim standardima i uravnoteženju tradicionalnog izričaja i adekvatne harmonizacije. Posebno se (vrlo uspješno) zalagao za žensko klapsko pjevanje i potpunu afirmaciju ženskih klapa, što je rezultiralo današnjim „al pari“ odnosom spram muških klapa.

Kao skladatelj bilježi više od stotinu skladbi i to mahom na stihove najeminentnijih pjesnika čakavskog izričaja: Drage Ivaniševića, Marina Franičevića, Jure Franičevića-Pločara, Joška Božanića, Drage Štambuka i posebice i najčešće Jake Fiamenga. Kao autor skladbi najnagrađivaniji je na Omiškom festivalu od svih sudionika (17 prvih nagrada što žirija, što publike). Maestor Tambača sklada i duhovnu glazbu (festival Cro Patria i klape Gospi Sinjskoj), zabavnu glazbu (Splitski festival) i šansone (Šibenska šanosna). Isto tako brojne nagrade (tri prve) zaslužio je na Večerima dalmatinske pisme u Kaštelima.

Tijekom svog glazbenog djelovanja snimio je na desetke nosača zvuka (LP ploča) sa elitnim klapama i zborovima. Izdao je dvije tiskane zbirke svojih skladbi, obje pod nazivom „Jubav“, a u produkciji Omiškog festivala ediciju „Leut“ 1992. I „Mirabella“ 2007. godine.

Duško Tambača je i voditelj festivala sjeverno-jadranskih klapa u Senju od 1998. godine.

Za svoj plodonosan i uzoran rad zaslužio je visoka priznanja. Na lokalnoj razini to su Nagrada Grada Splita s klapom Lučica, Srebrni grb Grada Splita, Povelja Splitsko-dalmatinske županije, počasna plaketa Hrvatske glazbene unije, .....

U lipnju 2011. godine Predsjednik RH dr. Ivo Josipović odlikovao ga je visokim državnim odličjem – Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi i promicanje Hrvatske kulturne baštine.

Povezani članci

Who's Online

We have 491 guests and no members online