Klape na Mostarskom proljeću

Klape u MostaruOpće je poznato da je klapska pjesma davno preskočila granice Omiša. "Prvo ju je prihvatila mlađarija s juga kroz studentsku nostalgiju u Zagrebu, zatim otkrio senjski bazen kroz desetljećima star tradicionalni susret dalmatinskih klapa, gdje se sudaraju melosi Istre i Dalmacije, da bi je potom prigrlilo kao svoju Primorje i Kvarner. Nova je atraktivna lokacija sada, zapravo pravi klapski eldorado, hercegovački bazen!", reći će ravnatelj 47. festivala dalmatinskih klapa u Omišu Dražan Mladin pred subotnje gostovanje popularnih dalmatinskih klapa, uz uvažavanje lokalnih snaga, u Mostaru na Danu Matice Hrvatske koji se održava u okviru Mostarskog proljeća ...

DANI MATICE HRVATSKE 2013.

Klape na Mostarskom proljeću

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

O trendu, umjetnički ravnatelj Dušan Šarac veli:

"Sasvim je to logično, već deset godina se u okviru Mostarskog proljeća, odnosno Dana Matice hrvatske, događa kvalitetna klapska priredba u suradnji s Festivalom dalmatinskih klapa, kao svojevrsna uvertira u brojna natjecateljska događanja uzduž obale, što će se zaredati kroz svibanj i lipanj, prvo u Blatu, zatim u Opuzenu, Vodicama, te naposljetku zaključiti nizom koncerata u Omišu."

Klapa Drača u Mostaru

Festivalsko predstavljanje u Mostaru zamišljeno je kao gostovanje popularnih dalmatinskih klapa, uz uvažavanje lokalnih snaga s prigodom više za ozbiljniji nastup.

U Hrvatskom kulturnom domu Hercega Stjepana Kosače ove se godine nisu mogli “izbjeći” sjajni sastavi “Drača” iz Mostara i “Signum” iz Čapljine.

Početak koncerata zakazan je za 20 sati, a ostatak večeri kompletirat će “Ćuvite” sa Šolte, “Mriža” iz Splita i “More” iz Šibenika.

Povezani članci

Who's Online

We have 235 guests and no members online