Klapsko pjevanje uvršteno na UNESCO-vu listu kulturne baštine

Na sedmom sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu koji se održava u Parizu od 3. do 7. prosinca,  klapsko pjevanje upisano je danas na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva ...

Klapsko pjevanje - iznimna baština čovječanstva

Izvor: Omis-info.com

Odbor je na sastanku jednoglasno prihvatio prijedlog svojega posebnog stručnog tijela koje je zaduženo za pregled i evaluaciju pristiglih nominacija. Hrvatsko izaslanstvo u kojemu su bili predstavnici Ministarstva kulture, Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO i Stalnoga predstavništva RH zahvalilo je tom prigodom Međuvladinom odboru što je prepoznalo klapsko pjevanje kao iznimnu baštinu svijeta, ističe se u priopćenju.

Klape u Omišu

Uvrštenje klapskoga pjevanja na Reprezentativni popis potvrda je njegove vrijednosti i značaja, ne samo kao nacionalne već i kao dijela svjetske baštine, ističu iz Ministarstva. No, to znači i preuzimanje obveza, na međunarodnoj i na nacionalnoj razini, da se tako visoko valorizirano kulturno dobro nadalje čuva, prenosi i promiče kao dio svjetske baštine.

"Uvrštavanjem na Reprezentativnu listu priznati međunarodni status našeg nematerijalnog kulturnog dobra, otvara i brojne druge mogućnosti promicanja Republike Hrvatske, njezine kulture i stvaralaštva kao i promoviranja specifičnosti njezinih pojedinih regija i područja, posebno kroz kulturni turizam", ističe se u priopćenju.

Povezani članci

Who's Online

We have 388 guests and no members online