Dušku Tambači orden reda Matice Hrvatske s likom Marulića

Duško TambačaDuško Tambača, poznati splitski skladatelj, melograf, klapski voditelj i klapski pjevač te glazbeni pedagog, dobitnik je Ordena reda Matice hrvatske s likom Marka Marulića za iznimne doprinose u kulturi, kojim ga je odlikovao predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović. Duško Tambača jedan je od vodećih glazbenika u svijetu dalmatinske klapske pjesme, uvelike zaslužan za razvoj osobito te vrste tradicijskog pjevanja. Za odlikovanje ga je predložio književnik Jakša Fiamengo, a prijedlog je podržao Festival dalmatinskih klapa u Omišu ...

KLAPSKI ČOVIK

Odlikovanje Matice Hrvatske Dušku Tambači

Izvor: Slobodna Dalmacija

Duško Tambača je utemeljitelj i glazbeni voditelj niza klapa, kao što su “Lučica”, “Šufit”, “Cambi”, “Dalmacija”, “Puntari”, “Trogir” i druge. Skladao je brojne klapske pjesme, šansone, zabavne i duhovne pjesme, te osvajao brojne nagrade na festivalima, osobito na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Uglazbio je niz antologijskih pjesama mnogih čakavskih pjesnika, osobito Drage Ivaniševića te braće Franičević, promovirao je žensko klapsko pjevanje i pridonio njegovu razvitku.

Kao melograf zabilježio je mnoge dalmatinske napjeve, a ravnao je i Festivalom sjevernojadranskih klapa u Senju. Rodio se 1946. u Šibeniku, a školovao se u Splitu, gdje živi i djeluje kao slobodni umjetnik.

Najpoznatije su mu klapske pjesme “Sudamja”, “Moj did”, “Ča vridi”, “Prid didovon slikon”, “Vjerujem u te”, “Moja didovina”, “Parce mihi Domine”, “Do košćice svoje zadnje”...

Povezani članci

Who's Online

We have 175 guests and no members online