Astronom sa zvijezdom vodiljom

Dolazi nam jedan novi, neobičan svijet pun izazova, virtualnih svjetova, tuđih i nametnutih vrijednosti, pokušaja da se od slobodnih građana stvaraju potrošači... U životu treba loviti svoj, a ne tuđi san, bez obzira na to koliko on bio medijski lijepo upakiran. I naravno, treba znati da se taj san i ostvaruje ako smo uporni, kaže višnjanski pedagog Korado Korlević, voditelj Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan, jedan od naših najvećih pedagoga koji je uspio u malom istarskom selu napraviti pravi centar izvrsnosti za mlade koje u svojim projektima tretira kao kolege, suradnike, arheologe, istraživače svemira ...

Astronom sa zvijezdom na opatijskoj šetnici
 
Piše: Gordana Vukres / Jutarnji List
 
Mnogi učenici njegove prestižne ljetne škole danas rade ili studiraju na najboljim svjetskim sveučilištima, no njegovi veliki uspjesi zapaženi su diljem svijeta, možda najmanje kod nas.

Korado Korlević i dr. sc. Ivan Ðikić na prošlogodišnjoj radionici Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan
 
Općenita je predodžba o Koradu da je on “onaj astronom iz Višnjana”, koji zanimljivo govori o nebeskim pojavama. Čovjek koji voli zvijezde, svoju je dobio ovdje na zemlji - na opatijskoj šetnici, u Hrvatskoj ulici slavnih.
 
Sve se mijenja, kaže Korado, ni Višnjan nije ono što je nekad bio. Globalizacija i nove komunikacije omogućuju da naši projekti opstanu u Višnjanu. Te promjene omogućuju svima koji su na neki način različiti, onima koje u malim sredinama često smatraju ridikulima, da ih se shvati ozbiljno.
 
No, bilo bi neizmjerno lakše nešto takvo pokrenuti i financirati u Zagrebu. A i skupiti ekipu. Znate kako se kaže - blizina bunara uvijek je dobra za dolazak do vode.
 
Ipak, naša odluka da ne budemo u velikom gradu nije neobična. Velika većina znanstveno-edukacijskih kampusa smještena je izvan gradova, i to s razlogom.
 

PROČITAJTE VIŠE! ...
http://www.jutarnji.hr/j2/clanak/art-2008,6,19,,123694.jl

Povezani članci

Who's Online

We have 263 guests and no members online