Jedva

pobjedaŽivot na SjeveruViše vrijedi jedna ovakva, 'jedva' pobjeda, nego tisuću 'jedva' poraza. U redakciji Slobodne bio sam zadužen za redakturu 'glavnog' izvješća s Pratera te se uopće nisam dvoumio oko naslova. Hrvatska je na Euru ostvarila 'start iz snova', prema toj ČINJENICI svi oni negativno intonirani tekstovi mojih kolega iz drugih redakcija padaju u vodu. Istina je, nismo igrali briljantno, šezdeset minuta smo bili u sasvim podređenom položaju u odnosu na Austrijance, ali smo POBIJEDILI, ostvarili smo ono što nam u prvome kolu velikoga natjecanja nije pošlo za rukom ni 2002., ni 2004., ni 2006. Tih smo se godina nakon prve runde osjećali kao danas Švicarci, Turci, Austrijanci i Poljaci, dok smo 1996. i 1998., nakon početnih uspjeha, znali kako smo jednom nogom već 'unutra', među nogometnom elitom koja s punim pravom može računati na borbu za medalje. A i tada smo, zaboravnima podsjetnik, počinjali 'jedva' - 'jedva' s Turskom, 'jedva' s Jamajkom, i 'jedva' s Japanom ...

Piše: Vinko Vuković / vinkovukovic.bloger.hr
Izvor:
http://vinkovukovic.bloger.hr/
Slike: S raznih strana... :)

PobjedaOno što posebno veseli jest saznanje kako smo do prva tri boda došli 'bez pola momčadi'. Mnogi od naših igrača, naime, ponašali su se kao da još nisu stigli u Austriju, kao da su zapeli negdje na putu od Budimpešte do Beča.

Naravno, to može biti i zabrinjavajuće, no nekako sam uvjerenja kako će do četvrtka i susreta s Njemačkom i oni 'stići', noseći sa sobom 'prtljagu' vrhunskih nogometnih znalaca.

Pojedinačno je protiv Austrije to izgledalo ovako:

Pletikosa (+): UEFA ga je proglasila igračem utakmice, svaki komentar je suvišan.

Ćorluka (-): Nekoć ga je mučila depresija, a danas tetiva. Najveće razočaranje na otvaranju Eura. On može i mora bolje.

R. Kovač (+): Stara priča, tijekom priprema među najgorima, kada krene natjecanje među najboljima.

Šimunić (+): Pohvatao sve svoje i 'Pranjićeve' lopte.

Pranjić (-): Najgori. Bojim se da je u pitanju velika Bilićeva zabluda. Barem što se igre u posljednoj crti obrane tiče.

Srna (+): Konkretniji ofenzivni učinak je izostao, ali kako je i moglo biti drugačije kada mu je dopala i zadaća 'čuvanja' Ćorluke. Pretrčao više od 11 kilometara!

N. Kovač (-): Karika koja nam je nedostajala. 'Uškopio' se pretjeranom željom da se Austrijancima predstavi kao uljuđeni kapetan jedne uljuđene reprezentacije. Protiv Njemačke nam treba onaj stari, srčani, 'prgavi' Niko.

Opsada Beča

Modrić (+): Hladnokrvni realizator penala, da je samo to napravio bilo bi dosta. A nije...  P.S. Dvije izgubljene lopte u 'zoni Boban' u četvrtak se ne smiju ponoviti.

Kranjčar (-): Sa suigračima se igrao na kukalo. I u toj igri pobijedio, od 1. do 62. minute ga nitko nije uspio pronaći. Ipak, nije smio biti zamijenjen, a reći ću poslije i zašto.

Olić (+): Zaustavi se, Forreste! Ne čuje on nikoga, kako je počeo trčati na Wembleyju tako nije stao ni na Prateru.

Petrić (-): Jedna šansa, jedan promašaj. S obzirom da se utakmica nije prilagodila njemu, on nije bio u stanju prilagoditi se njoj.

Knežević (+): Poslužio bunker svrsi.

Budan (-): Nepodnošljivo nezainteresiran.

Vukojević (-): Čovjek ni kriv ni dužan zaigrao na Euru...

Bilić (-): Koliko god je zapovijed juriša na samom početku bila učinkovita i pogođena, toliko je sve ono što je uslijedilo bilo promašeno.

'Kad ne znaš što napraviti, izvadi Kranjčara',  moto je kojim se Slaven opet poslužio zaboravljajući kako bez Nike nemamo ne samo dugu loptu (samo jedna je uvijek dovoljna), ne samo dupli pas, nego i mogućnost smirivanja situacije 'stajanjem na balun' što nam je u zadnjih dvadesetak minuta bilo više nego potrebno.

Jest, mijenjao je on igru, a ne samo igrače, no bez pravih igrača ni igre nema. A Kranjčar je, za razliku, od Pranjića, Budana i Vukojevića, pravi igrač. Jednako kao što su to Rakitić i Kalinić.

Povezani članci

Who's Online

We have 199 guests and no members online