Počelo rukometno ludilo u siječnju: ajmo naši, rukometaši!

Za par dana počinje 14. Europsko rukometno prvenstvo koje se od 9. do 26. siječnja održava u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, a na njemu sudjeluje i hrvatska reprezentacija koja će loviti svoju šest medalju na kontinentalnoj smotri iako nije među favoritima, štoviše očekivanja su znatno skromnija, o najsjajnijoj kolajni ne govore ni novinari, a bilo kakva medalja ili ulazak u polufinale bila bi izvrstan uspjeh. No Hrvatsku je malo pomazio i ždrijeb i u njemu treba tražiti šansu da se ipak dokopamo polufinala, a onda je, ta zna se, sve moguće. Utakmice čak 24 reprezentacije se igraju u u tri države: švedskim gradovima Stockholmu, Malmö i Göteborgu, austrijskim Grazu i Beču te norveškom Trondheimu.
Raspored i satnice utakmica Hrvatske (skupina A, Graz) i TV večeri dugoratskih kauboja marendaša:
09. siječnja u 20:30: HRVATSKA - Crna Gora 27:21
11. siječnja u 16:00: HRVATSKA - Bjelorusija
13. siječnja u 20:30: Srbija - HRVATSKA

Počinje rukometno ludilo u siječnju

Izvor: Tportal.hr

Prije dvije godine Hrvatska je bila domaćin najboljim europskim nacionalnim sastavima, ali kod kuće su Červarovi izabranici doživjeli krah. Iako je tada bilo jasno da hrvatski rukometaši ne spadaju u onaj najuži krug favorita za najsjajnije odličje uporno ih je javnost gurala na najviše postolje.

Na kraju je osvojeno tek peto mjesto pa je naša reprezentacija ostala na pet odličja s prijašnjih Eura, dva srebra i tri bronce. San o jedinoj velikoj zlatnoj medalji koja nam nedostaje nije ispunjen (Hrvatska ima svjetsko i dva olimpijska zlata).

Dugorački rukometni marendaši
Dugorački rukometni marendaši

Ovoga puta očekivanja su znatno skromnija, o najsjajnijoj kolajni se ne govori, a bilo kakva medalja ili ulazak u polufinale bila bi fenomenalna stvar.

Da, nakon što je Hrvatska više od dva desetljeća slovila za rukometnu silu, sada je preko granice više ne vide među onima koji mogu do završnice, stavili su je tek na sedmu poziciju s koeficijentom 11 za konačni trijumf na Euru.

- 'Grupa izgleda lakša na papiru, ali to nije tako, mislim da je jako nezgodna i da su jako teške utakmice. Kao i svake godine, ponavljam da je prva utakmica najteža, ova s Crnom Gorom. Ja sam zdrav i jedva čekam početak' - rekao je Domagoj Duvnjak koji ne želi gledati previše predaleko, nego se ide utakmicu po utakmicu. Uostalom, tako je najbolje.

Dugorački rukometni marendaši

Uloge favorita rezervirane su za Dansku (3,5 koeficijent), Francusku (4,5), Španjolsku (5,5), Njemačku (7,5) te domaćine Švedsku (7,5) i Norvešku (10). Naravno, dosta će na sve utjecati i izostanci, uobičajeno je da ozljede kroje sastave, a upravo Hrvatska s tim konstantno ima problema uoči velikih natjecanja.

No ako se baci pogled na kostur prvenstva, Hrvatsku je pomazio ždrijeb i u njemu treba tražiti šansu da se dokopa polufinala, a onda je, kako se to kaže, sve moguće.

Dugorački rukometni marendaši

Naime, naša reprezentacija je smještena u skupinu A u Grazu, gdje će joj suparnici biti Crna Gora, Bjelorusija i Srbija. Prva dva idu dalje te se spajaju sa prva dva sastava iz skupina B i C, a tamo su nam pravi konkurenti Španjolci i Nijemci. Ostali favoriti su u donjem dijelu ždrijeba.

- 'Nije da se plašimo, ali ne bismo bili mudri ako mislimo da će biti lako. Crna Gora je ponosan narod, ima sjajna krila, vanjsku liniju i pivota. Da ne govorim o Bjelorusiji, ima nekoliko istaknutih igrača u Ligi prvaka. Srbija se počela homogenizirati, vidim sada i entuzijazam kod njih. Uvijek su se svađali, teško djelovali kao tim. Znate, deset godina nismo igrali finale velikog natjecanja. I kad smo imali još zvijezde u ekipi kao Balića, Lackovića, Vorija... Imali smo tri bronce i meni sada ne treba dodatna motivacija. Imamo kontinuitet, kakav nema nitko drugi, nikad nismo bili u donjem domu i to je kompliment svima nama i želio bih da ta bajka ide dalje' - rekao je izbornik Červar u jednom od svojih medijskih istupa.

Dugorački rukometni marendaši

Podsjećamo, ovo je prvo Europsko prvenstvo koje se igra u tri države i prvo u formatu natjecanja sa čak 24 reprezentacije.

U svakoj od šest skupina su s po četiri nacionalna sastava i iz tih uvodnih grupa po dvije najbolje plasirat će se u drugi krug. U tom drugom krugu formiraju se dvije nove skupine s po šest reprezentacija, odakle će po dva najbolja otići u polufinale i borbu za medalje, dok će trećeplasirani iz tih skupina igrati utakmicu za peto mjesto. Spajaju se skupine A, B i C odnosno D, E i F.

Utakmice se igraju u švedskim gradovima Stockholmu, Malmö i Göteborgu, austrijskim Beču i Grazu te norveškom Trondheimu.

Zanimljivo, polufinala i utakmice za medalje igraju se u Tele2 Areni u Stockholmu, multifunkcionalnom stadionu koji će za rukomet imati kapacitet 35 tisuća gledatelja. Spektakl je zajamčen, bilo bi lijepo da se tamo probije i Hrvatska koja svoje susrete igra u Grazu pa tamo treba očekivati vatrenu atmosferu, jer će biti puno hrvatskih navijača, ali i onih koji će podržavati Srbiju ili Crnu Goru.

Dugorački rukometni marendaši

Inače, osim što se reprezentacije bore za europske medalje, riječ je o natjecanju koje može donijeti Olimpijske igre. Zasad je iz Europe Tokio izborila samo Danska, kao aktualni svjetski prvak, a njoj će se priključiti ona reprezentacija koja osvoji zlato na Europskom prvenstvu ili u finalu izgubi baš od Danaca.

Dodajmo informaciju da će utakmice druge faze po skupinama suditi hrvatski par Matija Gubica i Boris Milošević koji su prije nekoliko dana proglašeni najboljim sudačkim parom na svijetu u izboru rukometnog portala Handball-Planet.

Dugorački rukometni marendaši


Raspored i satnice utakmica Hrvatske

Skupina A, Graz:

9. siječnja u 18:15: Bjelorusija - Srbija
9. siječnja u 20:30: HRVATSKA - Crna Gora
11. siječnja u 16:00: HRVATSKA - Bjelorusija

11. siječnja u 18:15: Crna Gora - Srbija
13. siječnja u 18:15: Crna Gora - Bjelorusija
13. siječnja u 20:30: Srbija - HRVATSKA


Dugorački rukometni marendaši


Popis igrača za EURO:

Marin Šego – Montpellier
Matej Ašanin – PPD Zagreb
Zlatko Horvat – PPD Zagreb
David Mandić – PPD Zagreb
Valentino Ravnić – PPD Zagreb
Marin Šipić – PPD Zagreb
Matej Hrstić – PPD Zagreb
Vlado Matanović – Gorenje Velenje
Željko Musa – Magdeburg
Marino Marić – Melsungen
Domagoj Duvnjak – THW Kiel
Marko Mamić – Leipzig
Josip Šarac – Celje PL
Luka Cindrić – Barcelona
Igor Karačić – Vive Kielce
Luka Stepančić – MOL-PICK Szeged.

Sritno, momci!
 

Dugorački rukometni marendaši

Povezani članci

Who's Online

We have 402 guests and no members online