Preporuke stranih vlada pred put u Hrvatsku

Različite preporuke stranih vlada pred put u HrvatskuKad je ugledni britanski medij BBC objavio tekst o Hrvatskoj kao zemlji "prokletoj kriminalnom i korupcijom", strašna se bura digla na domaćoj političkoj sceni, posebno zaprepaštenoj saznanjem da se BBC-jev novinar zapravo pozivao na upozorenja britanskog ministarstva vanjskih poslova. Slučaj s Britanijom bio je jedan od rijetkih, ako ne i jedini primjer javne reakcije na preporuke i savjete koje druge zemlje daju svojim državljanima prije putovanja u Hrvatsku. A savjeta i upozorenja ima, najblaže rečeno, svakojakih: od mina, preko skliskih cesta, prijetnji agresivnih vozača, huliganskih ispada do enormnih računa u barovima i pogotovo klubovima za 'gospodu'. Najgore je u preporukama prošla zdravstvena zaštita, a pogotovo Hitna služba ...

TURIZAM
 
Preporuke pred put u Hrvatsku - prijete agresivni vozači, huligani, mine
 

Strane vlade imaju razne preporuke svojim građanima koji putuju u Hrvatsku - od loših cesta, mina do prisilnog naplaćivanja računa u barovima.
 

Piše: Irena Frlan, Hrvoje Krešić / Novi List
Izvor: Novi List

 

Američka vlada tako preporuča svojim građanima da budu oprezni kad idu u tzv. klubove za gospodu jer je bilo slučajeva da su u tim klubovima gostima ispostavili prenapuhani račun, ponekad u tisućama dolara, i prijetili onima koji su odbili platiti.

Turisti


 
Zbog istog su upozoreni i Kanađani i Australciprovjerite cijene prije nego naručite piće, savjetuje kanadska vlada, a australska još dodaje da bi ih izbacivači mogli natjerati da plate.
 

Uske ceste
 
Vozači u Hrvatskoj znaju biti agresivni u vožnji, upozorava se dalje Amerikance i Kanađane, pri čemu se navodi da su, osim modernih autoputova, ceste – osobito one uz obalu – uske i zakrčene, a kad su mokre i vrlo skliske.

Na lošu kvalitetu asfalta i skliske ceste svoje građane upozoravaju i Austrijanci.
 
Najgore je u preporukama prošla zdravstvena zaštita u Hrvatskoj. Iako se redom tvrdi da je zdravstveni sustav zapadnjački, podsjeća se i da javne zdravstvene ustanove imaju ograničen proračun te da se može dogoditi da nemaju dovoljno nekih lijekova.
 
Od stranaca se uglavnom očekuje da zdravstvene usluge plate gotovinom, a ne kreditnom karticom. Medicinska skrb je zadovoljavajuća, ali hitna služba, osobito na otocima, može biti neodgovarajuća, ističe kanadska vlada.
 
Da vrijeme reakcije hitne službe može biti dulje u izoliranim područjima navodi se i u preporukama SAD-a.
 

Opijati u hrani
 
Kanađani bi, nadalje, trebali biti oprezni ako se kojim slučajem nađu na nogometnim utakmicama jer na njima ponekad ima nereda. Morali bi paziti i na jake kiše ljeti koje ponekad dovode do lokalnih poplava. Australci su poučeni da bi ih mogli pokrasti u turističkim područjima, na autobusnim i željezničkim stanicama, u javnom prijevozu i na plažama, ali i da je bilo izvještaja da razbojnici glume da im treba pomoć na cesti pa onda opljačkaju vozače koji se zaustave da im pomognu. Ujedno ih se upozorava da ne prihvaćaju hranu ili piće od nepoznatih ljudi jer su se znalo dogoditi da je u njima bilo opijata.

Austrijancima je dano do znanja da u ljetnim mjesecima u obalnim područjima često dolazi do požara koji naglo mijenjanju smjer, pa im se čovjek ne bi smio približavati, da paze da turističke autobuse ne ostave preko noći bez nadzora, ali i da se s vremena na vrijeme u Jadranskom moru pojavljuju morski psi, pa nije preporučeno izlaziti izvan označenih kupališta.
 
Slijedi i jedan prometni savjet: da u cestovnom prometu još uvijek ne postoji oznaka smjera Zagreb – Beograd, već za taj smjer treba slijediti znak Zagreb – Slavonski Brod – Lipovac.
 
U preporukama se, nadalje, redom ističe i da postoji organizirani kriminal, ali da meta kriminalaca i izoliranih napada nisu bili turisti.
 
Jedno od osnovnih upozorenja je pak i opasnost od minskih polja pa se turistima ne preporuča da se udaljavaju od glavnih i označenih prometnica.
 

Česi: Pazite kako plivate u Hrvatskoj
 
Češka vlada uglavnom savjetuje svoje građane kako se trebaju ponašati kad dođu na Jadransko more.


 
Upozorava ih da budu oprezni u prometu i odmaraju se tijekom vožnje, da u unutrašnjosti ne silaze s označenih cesta zbog opasnosti od mina, ali i da, kad već stignu na obalu, prate vremensku prognozu i ne idu na plivanje ako je vrijeme loše, a vjetar jak.

Povezani članci

Who's Online

We have 391 guests and no members online