Iz Regije..

Omiš: Stanje stijena poviše Prika jest i gore nego što se pretpostavljalo

Stanje stijena poviše Prika jest i gore nego što se pretpostavljaloCrne slutnje Ivice Matkovića su se obistinile. Štoviše, stanje s opasnim stijenama na omiškoj Babnjači još je i crnje no što je poznati splitski alpinist mislio. Tijekom jučerašnjega jutra Matković se u društvu Brune Kundid popeo do mjesta s kojega su se prije točno tjedan dana odlomile nekoliko tona teške kamene gromade od kojih je ona najteža probila betonsku ploču na kući Joze Jerčića ateriravši šokiranom Jozi pred noge u dnevnome boravku. - Iskreno, stanje je takvo da me bilo strah penjati se kako ne bih prouzročio novi odron, a ne trebam vam ni govoriti kuda sam sve u svojoj penjačkoj karijeri prošao - bile su prve Matkovićeve riječi po povratku s klisure, a u njihovu istinost mogli smo se i sami uvjeriti svjedočeći omanjem incidentu. Pri spuštanju je, naime, Matković nogom stao na stijenu koja se odlomila te sa svojih stotinjak kilograma skotrljala prema Putu Vrila promašivši, srećom, i ljude i automobile koji su joj se na putu nalazili ...

SANACIJA STIJENA POVIŠE OMIŠA

Omišanima prijeti nova stijena teška 12 tona

Stanje stijena poviše Prika jest i gore nego što se pretpostavljalo ...

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


No, to je bio samo kamenčić, mala beba, u odnosu na kamenu maticu koju je Matković označio kao najveću prijetnju za stanovnike i objekte izgrađene u podnožju ogoljele Babnjače.

Kamena gromada u domu Jerčićevih...
  Kamena gromada u domu Jerčićevih...

- Prioritet je sanacija 12 tona teškoga kamenog bloka koji se nalazi na visini od 45 metara. Ta je stijena u potpunosti odvojena od litice, trenutačno je zaglavljena, a bolje mi je i ne misliti što bi se moglo dogoditi kada bi se pokrenula - kaže alpinist koji već dvadeset godina surađuje s Gradom u kroćenju goropadne omiške prirode. Ovako nešto, međutim, još nije vidio.

Pred Matkovićem je sada nekoliko dana priprema. Za učvršćivanje 10 metara visoke, pet metara široke i dva metra debele gromade treba mu 380 metara čeličnih sajli koje će rasplesti te uz pomoć posebnih klinova povezati sa zdravom liticom. Potom valja očistiti sve pukotine te klinove zalijepiti specijalnom smolom. Posao je to koji samo u materijalu košta oko 30.000 kuna, a Matkoviću će pomagati i pet, najviše šest kolega penjača.

Ivica Matković na Babnjači

- Što nas je manje, to je posao sigurniji jer veće ljudstvo automatski znači i veću šansu za novi odrona - objašnjava Matković dodajući kako očekuje da će s opasavanjem rečene  gromade, kao i još desetak manjih, teže uočljivih potencijalnih 'projektila', početi sljedećeg utorka.

Radovi će, procjena je, trajati najmanje deset dana jer je riječ o iznimno zahtjevnom i opasnom terenu na kojemu caruju odlomljene stijene koje i najiskusnije planinare mogu ozlijediti. Ostatak Babnjače, i golim okom je to vidljivo, podjednaka je prijetnja. No, na red će za sanaciju doći tek kad u gradskoj blagajni bude novca. Ili kad se neka nova stijena skotrlja pred noge nekom novom (ne)sretniku.

Ivica Matković pred Babnjačom

- Bojim se da samo moj posao neće biti dovoljan. U sanaciju bi se trebale, recimo, uključiti i Hrvatske šume te zasaditi borove na platou između planine i prvih kuća jer su stabla najbolja zaštita od odrona. Tako je, uostalom, i bilo na ovome području, no nedavni je požar progutao šumu te ostavio idealan koridor za kotrljanje stijena - zaključuje Matković.

Omiška Babnjača

Povezani članci

Who's Online

We have 217 guests and one member online

  • admin