O Dugom Ratu..

Priča o Tvornici ...

Tvornica Dalmacija d.d. Dugi RatČekajući još jednu od brojnih "prodaja" nekadašnjeg industrijskog diva, tvornice "Dalmacija" d.d. Dugi Rat u stečaju, prisjetimo se ukratko njenog sad već skoro 100-godišnjeg "suživota" s mještanima ovog kraja i okolice. Priča o tvornici "Dalmacija" Dugi Rat počinje davne 1908. godine kada se iskorištavanjem voda obližnje rijeke Cetine gradi hidrocentrala i tvornica karbida i cijanamida u Dugom Ratu. Tvornica je izgrađena na samoj morskoj obali kako bi se morskim putem moglo dovoziti potrebne sirovine i otpremati proizvode u svijet ...

Priča o Tvornici (1. dio)

Izvor: Brošura "Dalmacija" d.d., 1986. g.

1946. godine ratom uništena tvornica je obnovljena i odmah je započeta proizvodnja kalcijum karbida i cijanamida. Najveći dio ukupne proizvodnje već tada se izvozio na svjetsko tržište.

Kroz sve godine postojanja tvornica je, pored karbida i cijanamida na starim pećima, povremeno proizvodila ferosilicij, ferokrom, feromangan, sirovo željezo, te tehničke plinove.

Od 1971. godine prestaje se s proizvodnjom karbida na starim pećima i započinje s proizvodnjom ferolegure na tada izgrađenim pećima.

1986. godine tvornica ima tri moderne peći za proizvodnju ferolegura, ukupne snage oko 60 MW koje proizvode visokougljični ferokrom, feromangan, silikomangan i ferosilicij.

U kemijskom dijelu tvornice dugi niz godina se proizvodilo tehničke plinove, kisik, argon i acetilen, te specijalna pjenila za gašenje požara po inozemnim licencama.

U 1982. godini Tvornica je u novoizgrađenom pogonu na Glavici započela s proizvodnjom elektromehaničkih proizvoda. Ta je proizvodnja trebala postati dopunski proces razvoja u devedesetima i budućnosti.

U samoj tvornici nalazi se i operativna obalu s mehaniziranim radom koja može primiti brodove i do 30.000 tona nosivosti. Izgradio se i drugi vez za manje brodove.

Ane PocrnjaTvornica "Dalmacija" Dugi Rat je bila dobitnik raznih gospodarskih priznanja. Međunarodno priznanje "Zlatni merkur" dodijeljen je "Dalmaciji" 1981. godine za uspješan razvoj i međunarodnu kooperaciju.

U bivšoj državi tvornica je bila jedan od najvećih izvoznika, a zahvaljujući njoj je i bivša Općina Omiš bila jedna od tada najrazvijenijih lokalnih samouprava.

Devedesetih godina prošlog stoljeća započinje pad tvornice, no otom više drugom prilikom, u idućem nastavku ove priče ...


ARHIVSKE FOTOGRAFIJE

Klikni za uvećanu sliku...


Dugoratski Hotel 1986

Dugoratska kuglana nekad

Igralište Orkana u zelenilu

Dugi Rat 1986

Menza

Dugi Rat 1986

Tvornica Dalmacija

Tvornica Dalmacija

Tvornica Dalmacija

Detalj s obale

Tvornica Dalmacija

Dalmacija-Iskra

Tvornica Dalmacija

Peć

Peć

Proizvodna traka

Dalmacija d.d.

Peć

Ane na radnom mjestu

Još jedan detalj iz Tvornice

Težak je bio život pećara

Povezani članci

Who's Online

We have 109 guests and no members online