Kroz Sloveniju besplatno

vinjetaCesteZa prolazak kroz Sloveniju po praktički svim važnijim cestovnim pravcima od 1.7.2008 morate platiti 35 eura za vinjetu. Naši dragi susjedi su nakon mnogo bure koja se digla i u EU, najavili zamjenu šestomjesečnih vinjeta po 35 eura s tjednima po 15 eura. Te vinjete, po danu skoro triput skuplje od austrijskih, su i dalje daleko najskuplje kratkotrajne EU vinjete. Štoviše, većina će turista morati kupiti dvije, što znači praktički nepromjenjenu cijenu prolaska kroz Sloveniju. Vinjete su uvedene s očitom namjerom da se prebaci što veći udio kod financiranja i održavanja autoceste na strane državljane. Veliku buletu u tome plaćaju i naši gosti koji se odluče automobilom doći do jadranskih tursitičkih odredišta. No ukoliko se ne koriste slovenske autoceste i brze ceste nego državne i lokalne ceste, vinjeta nije obvezatna i bepotrebni trošak može se izbjeći, tj. zaobići. Velika i ažurna pomoć na izbjegavanju nepotrebnih "financijskih balvana" slovenskih političara je korištenje isprobanih alternativnih pravaca i ruta kroz Sloveniju u i iz Hrvatske, kojima se zaobilazi nabava vinjete, a koje su ažurno opisane na blogu bezvinjete.blogspot.com. Svakako ga posjetite prije polaska na put ...

BEZ VINJETE!

Kroz Sloveniju besplatno

Izvor: bezvinjete.blogspot.com

Najbolja alternativa autocestnom potezu Zagreb - Ljubljana - Villach je Zagreb - Maribor - Dravograd - Villach. Na tom pravcu cesta je široka i u dobrom stanju, put se produžava za oko 30 minuta.

CesteNa potezu Zagreb - Maribor - Graz postoje dvije alternative, Zagreb - Pesnica - Maribor - Graz i Zagreb - Ptuj - Lenart - Mureck - Graz. Cesta premo Pesnice je široka i ravna, ali treba biti oprezan pri prolasku kroz Maribor, a u slučaju prometne špice radnim danom mogu se očekivati gužve. Tom alternativom put se produžava od 15 do 30 minuta. Cesta preko Lenarta je uska i zavojita, ali je put jednostavniji i nema opasnosti od gužvi. Kod ove alternative put se produžava za oko 30 minuta.

Na ovim stranicama pročitajte još komentara s mnogim drugim zanimljivim zaobilaznim putevima: od Rijeke do Villacha preko Italije za mnogo manje novca i samo 50 km više, alternativni pravac za SZ Hrvatsku preko Bad Radkersburga i druge.

Neki čitatelji dojavili su nam da se slovenska vinjeta može neoštećena 'prilijepiti' s jednog vozila na drugo. Neki drugi su se potrudili čak i napraviti online 'upute' kako to izvesti. Pročitajte....

 

ADAC: 'Sniženje' cijena vinjeta su provokacija

Najveći europski auto-moto klub, njemački ADAC žestoko je kritizirao nove cijene vinjeta za slovenske autoceste nazvavši ih provokacijom, priopćeno je u subotu u Muenchenu.

"Ovakvom politikom cijena vozači se ciljano obmanjuju", smatra dužnosnik ADAC-a Max Stich.

nik titanik - vinjete

"Tko primjerice od subote do subote želi posjetiti Hrvatsku, plaća za tih sedam dana kao dosad za pola godine. Nove cijene su i dalje, s obzirom na slovensku mrežu autocesta, znatno previsoke", smatra ADAC, te zaključuje da se Slovenija sa svojom cijenom za godišnju vinjetu nalazi na samom vrhu u usporedbi s ostalim europskim zemljama.

ADAC navodi i stroge kazne za one koje slovenske vlasti zateknu bez vinjete. "Kazne se kreću od 300 do 500 eura, a tko ne plati, na licu mjesta će mu biti oduzeti dokumenti koje slovenske vlasti mogu zadržati pola godina pa i duže", stoji u priopćenju.

Prema jednoj, istodobno objavljenoj studiji, Hrvatska se ove godine, iza Njemačke, Italije, Francuske i Austrije nalazi na petom mjestu omiljenih turističkih odredišta za motorizirane Nijemce.

Povezani članci

Who's Online

We have 423 guests and no members online