Izvješće s redovne skupštine RK Orkan

skupština kluba

U petak 21. rujna 2012. održana je redovita izvještajna skupština Rukometnog kluba ORKAN Dugi Rat. Skupštini je nazočilo 15 od ukupno 25 članova, a održana je u skladu s Dnevnim redom. Sva izvješća prihvaćena su jednoglasno. U nastavku članka pročitajte potpuno izvješće o radu kluba u proteklih godinu dana ...

RUKOMETNI KLUB "ORKAN" DUGI RAT

IZVJEŠTAJ O RADU KLUBA U PERIODU OD 01.08.11. - 31.07.12.

Piše: Goran Tičić
Izvor: RKOrkan.com


DNEVNI RED

rk orkan logo-        Izbor Verifikacionog povjerenstva od 3 (tri) člana
-        Uvodna riječ Predsjednika Kluba
-        Izvještaj Verifikacijskog povjerenstva – utvrđivanje kvoruma
-        Predlaganje slijedećeg Dnevnog reda:
1.       Izbor radnog predsjedništva od 3 (tri) člana ujedno i ovjerovitelja Zapisnika
2.      Izbor zapisničara
3.      Izvješća o radu: - Financijsko, - Predsjednika, - Nadzornog odbora
4.      Diskusija o izvješćima
5.      Usvajanje izvješća
6.      Program rada za slijedeću godinu
7.      Financijski plan prihoda i rashoda za slijedeću godinu
8.      Diskusija o iznijetim planovima
9.      Usvajanje plana rada i financijskog plana
10.     Razno
-        Zatvaranje sjednice

skupština kluba


IZVJEŠĆE S SKUPŠTINE

Nastavljajući našu politiku upravljanja klubom usvojenu na Izbornoj Skupštini 2010.godine ("Djelatnost kluba, kao nekakav smisao postojanja, u u prvom redu mora biti takva da zadovoljava dio potreba ženskog dijela mladeži prvenstveno naše Općine za bavljenjem sportom") sve naše aktivnosti u proteklom periodu od godine dana su bile usmjerene u tom smislu.

Tako smo nakon dugog niza godina u sezoni 2011/2012 imali četiri starosne kategorije u ukupno pet (5) natjecateljskih liga i to:

Seniorke: II HRL-jug + kup = 19 utakmica

Mlađe kadetkinje (1996.g.): ŽRL + Državna liga = 23 utakmice

Djevojčice A (1998.g.) : ŽRL = 20 utakmica

Djevojčice B (2000.g.) : ŽRL = 18 utakmica

Ako ovome pridodamo dobro organiziranu školu rukometa koja se u natjecateljskom dijelu ogleda u održavanju Prvenstva Hrvatske u mini rukometu na kojem smo sudjelovali sa dvije ekipe/godišta (2001. i 2002.) i pri tome odigrali ukupno 12 utakmica dolazimo do ukupnog broja od 92 službene utakmice odigrane u proteklom periodu od strane svih selekcija kluba.

A te utakmice su odigrale ukupno preko 80 igračica svih dobnih skupina i to uglavno sa područja Općine Dugi Rat. Pri tome su bile vođene pod stručnim vodstvom trenera Zlatka Grubiše, Momčila Žilića, Vesne Pleić, prof. Daniela Čulić i Stjepka Čulića, sve naših bivših igračica, odnosno igrača "bratskog" muškog kluba.

Jedna od velikih i to kvalitetnih novosti u proteklom periodu je i uspostavljanje škole rukometa u Stobreču pod vodstvom našeg bivšeg igrača prof. Krešimira Glavice. Moramo se pohvaliti da smo više nego zadovoljni odazivom jer imamo 15-ak curica koje redovito treniraju.

skupština kluba

Kako smo mi ipak sportski klub i sa prvenstveno već spomenutom naglašenom socijalnom politikom u kojoj je rezultat u drugom planu, ipak je red da se ukratko osvrnemo na iste.

Dakle, seniorke su i pored toga što smo u prvenstvo ušli osjetno oslabljeni jer su nas napustile (prestale igrati) ukupno šest (6) igračica iz prethodne sezone, pa su nešto ranije nego uobičajeno glavni teret preuzele mlađe kadetkinje (96.g.), osvojile više bodova nego sezonu prije. Sve to su napravile da ničim nisu stimulirane (hranarine, premije ili sl.) osim toplim sendvičem i pićem poslije pobjede.

Mlađe kadetkinje su samo zbog nešto lošije gol razlike ostale bez plasmana na završnicu državnog prvenstva (najboljih 12 u RH).

Djevojčice A su tijekom cijele sezone svojim odnosom prema dužnostima koje proizilaze iz pripadnosti toj ekipi i Klubu dokazale i sebi i nama da se jedan dobar dio njih ne osjeća niti pravim sportašicama a još manje rukometašicama pa je ova sezona ustvari bilo jedno veliko mučenje i nama i njima. Naravno, to se odrazilo i u rezultatskom smislu koji je bio slab.

Za razliku od njih, Djevojčice B su se nakon uspjeha u mini rukometu (6. na PH) vrlo brzo i lako prilagodile igranju "normalnog" rukometa i ostvarile značajan napredak u prezentiranju kvalitetnog rukometa.

Uveli smo i izbor najbolje igračice za 2011.godinu od svake pojedine selekcije kao i ekipe pa je red da ih i ovdje još jednom spomenemo:

• Seniorke: Daniela Čulić

• Mlađe kadetkinje: Lucija Ercegović

• Djevojčice A: Petra Balić

• Djevojčice B: Mia Milavić

• Ekipa: 2000. godište-mini rukomet


Kažimo i da se sjednice Izvršnog odbora u pravilu održavaju najmanje jednom mjesečno. Istima u skladu sa našom dobrom praksom, osim članova IO obvezno prisustvuju tajnik, te Predsjednice Nadzornog odbora, Stegovnog povjerenstva i Sekcije veteranki.

Nastavili smo i rješavati jedan od velikih zatečenih problema, a to je sportska oprema. U tom smislu smo nabavili dva kompleta dresova, a uz pomoć samih igračica odnosno njihovih roditelja kao i razumijevanja načelnika općine Jerka Roglića sve su naše ekipe jednakoobrazno opremljene sa tutama (trening + svečane) te torbama odnosno ruksacima kao i majicama kratkih rukava.

Također smo osigurali i dovoljan broj lopti za svaku ekipu kako bismo zadovoljili stručne zahtjeve u smislu da svaka igračica ima "svoju" loptu na treningu. Za više (patike na primjer) jednostavno nismo imali dovoljno sredstava. Ali zato smo svakoj kojoj je to trebalo sufinancirali putne troškove nastalih prilikom dolazaka na treninge odnosno utakmice.

U stručnom smislu smo i ove godine na usavršavanje odnosno licenciranje imali samo dvojicu trenera (Z. Grubiša i D. Čulić). Kažemo samo, jer zbog loše financijske situacije nismo mogli poslati i ostale, već samo njih čime smo zadovoljili onaj od strane Hrvatskog rukometnog saveza propisani minimum.

Honorare ili naknadu za stručni rad u klubu dobivaju samo trener seniorki (maksimalni iznos koji ne podliježe porezu plus simbolična naknada putnih troškova), te tajnik i trener vratarki u iznosima koji su ispod svake čak i simbolike. Za ostale (treneri mlađih selekcija i škole rukometa) nažalost nemamo dovoljno novčanih sredstava tako da se oni u pogledu honoriranja njihovog truda putem dobrovoljnih priloga praktički samofinanciraju.

skupština kluba

Kada smo se već dotakli financija pa da kažemo par riječi i o njima. Za početak, kažimo da smo sve svoje obveze što prema Savezima, što prema sucima i nadzornicima, što prema trenerima kao i dobavljačima ispunili i NIKOME nismo danas dužni niti lipe. A na kraju spomenutog perioda na računu imamo određenu svotu, kao što je vidljivo iz financijskog izvješća. To smo sve napravili kvalitetnim i planskim raspolaganjem onih sredstava koje smo imali na raspolaganju.

A kako je vidljivo ta sredstva u ogromnoj većini su dobivena od strane Općine Dugi Rat. HVALA! Za takvo stanje smo u prvom redu zahvalni izuzetno dobroj suradnji na relaciji Klub-predsjednik Vijeća dr Josip Banović - načelnik Jerko Roglić. Jer, bez njihovog osobnog razumijevanja za ukupne naše potrebe, treba biti iskren i kazati da veliku većinu gore navedenih aktivnosti ne bismo realizirali.

A zašto to tako naglašavamo? Pa zato jer sredstva koja dobivamo redovnim putem iz općinskog Proračuna su nam nedovoljna za ispunjavanje svega navedenog pa su spomenuta gospoda prepoznali sve naše potrebe i sa svojim dodatnim odlukama s kojima su doznačili dodatna sredstva nama omogućili da ista ostvarimo.

Ovdje ne možemo a da se ne osvrnemo na nekoliko stvari:

1) Po našim saznanjima, jedna smo od rijetkih lokalnih samouprava koje sredstva iz Proračuna a namijenjena za sportsku djelatnost dijele po tzv. "babu i stričevima" a ne o nekakvim Kriterijima.

2) A da bi još interesantnije bilo imamo saznanja da je ova aktualna koalicijska vlast u mjesecu listopadu 2010.godine donijela odluku o osnivanju komisije (povjerenstva?) koje je trebalo izraditi prijedlog Kriterija za sufinanciranje sporta u našoj Općini a da se na tom planu nije NIŠTA napravilo.

Unatoč tomu što nam takvo ponašanje ove naše trenutačne općinske koalicijske vlasti nije jasno (ili možda je?!?) i nadalje smo gorljivi zagovornici uvođenja KRITERIJA.

Red je da spomenemo i sponzore odnosno donatore. Kako znane tako i oni koji ne žele da se za njih zna. Bez obzira na načine sudjelovanja u istom (novčani iznosi, kompenzacije, donacije i sl.) znamo da je to bilo od srca jer su prepoznali naše potrebe. I njima također pripada jedno veliko HVALA!

I za kraj spomenimo i toliko željenu sportsku dvoranu. U proteklih godinu dana (a i dulje) bili smo u nekoliko uglavnom neformalnih razgovora ("s nogu" ili onako usput) obavještavani od raznih u većini politički angažiranih osoba da se kao nešto radi po tom pitanju. NIKADA nas nitko u nekakvoj službenoj formi niti nije pitao za mišljenje, eventualne prijedloge i slično. Isto tako NIKADA nas nitko nije službeno obavijestio o svim tim aktivnostima.

Uglavnom, na već spomenute "načine" saznavali smo za raznorazne kombinacije (Tvornica, Škola, Streljana, pomoćno igralište NK "Orkan" i sl.). Tako smo i putem medija saznali da je Vijeće Općine Dugi Rat putem Proračuna za 2012.godinu usvojilo ideju izgradnje tzv. Balona i to gle čuda za potrebe rukometa u Dugom Ratu! A mi o tome nismo imali pojma! Kao da se naš klub bavi nekim drugim sportom a ne rukometom?!?

I tako je bilo sve do sredine siječnja ove godine kada smo na inicijativu predsjednika RK Hrvatski Dragovoljac gosp Domagoja Klarića prisustvovali sastanku na kojem nam je prezentirana sama ideja kao i daljnji planovi glede baluna. Naravno, mi smo tu ideju u cjelosti podržali.

skupština kluba

Slijedeća aktivnost u tom smislu je bila tek 10.04.2012.g. Kada smo na poziv načelnika gosp. Jerka Roglića prisustvovali sastanku na temu "Rasprava o Balon dvorani u Dugom Ratu". Osim načelnika i donačelnika gosp. Arsena Ercegovića te predsjednika Vijeća gosp. Dr Josipa Banovića istom su prisustvovali predstavnici nekih od klubova (NK Orkan, KK Dalmacija, RK HD i mi), te veći dio vijećnika koji čine vladajuću koaliciju. I tamo smo kao prvo veliko iznenađenje doznali da je istina da je Vijeće usvojilo proračun sa stavkom o financiranju postavljanja "Balun dvorane" (putem podizanja kredita), ali, na naše veliko čuđenje ne i lokaciju gdje bi se ista postavila?!?

A kada je rasprava počela onda našem daljnjem čuđenju nije bilo kraja. Jer, kao prvo jedan dio vijećnika se ne slaže da ta dvorana bude ponajviše za potrebe rukometa, već i za nekakve rekreativce, tenis, košarku,veliki i mali nogomet i sl.

A kada smo mi "rukometaši" rekli da kako onda misle da mi možemo djelovati u situaciji u kojem nam oduzimaju igralište (Streljanu) na kojem bi postavili balun a da nemamo i nadalje iste termine za treniranje, vrlo brzo su se složili da ta lokacija nije dobra već da ga treba postaviti na pomoćno nogometno igralište.

Tu smo vidjeli prvo neslaganje među njima, odnosno među članovima vladajuće koalicije. Slijedeće neslaganje je bilo kada su pojedinci predložili da ("..bilo šteta kada ga već pokrivamo") se pokrije cijelo pomoćno igralište a ne samo onoliko koliko je predviđeno Proračunom.

Na opasku, jednog dijela vijećnika i dijela nas sportskih radnika da bi to značajno poskupilo investiciju i to toliko da se dosta približavamo izgradnji dvorane od čvrstih materijala, nadobudni ekonomski stručnjaci su nas demantirali i rekli da bi to poskupilo investiciju za najviše 10-15 %?!?

Neki od nas su što prijateljski, što zdravorazumski pokušali usporediti investiciju koja za početnih cca 1000 m2 iznosi odobrenih 1,6 miljuna kuna sa onom na pomoćnom koja bi imala više od 2 500 m2, a bila skuplja svega 10-15 %! A kada se počelo razgovarati o tome da bi se i za ovu početnu trebalo uzeti kredit čiji bi godišnji anuitet bio minimalno 200.000,00 kn koje Proračun ovog trenutka nema, kao i to da je jedan od vijećnika koji je inače za sve ovo glasovao (balun bez lokacije, bez namjene, bez načina financiranja i sl.) je rekao da ćemo mi sportski klubovi biti krivi što se balun neće postaviti, svaki daljnji razgovor je bio suvišan.

Uglavnom, zaključak je bio da se ispita mogućnost postavljanja baluna na pomoćnom igralištu nogometnog kluba i da se onda vidi stvaran troškovnik istog, pa će (zamislite vi te naše političare?!?) opet o istome raspravljati i donijeti odluku o tome gdje će sa balunom, za koju bi bio namjenu kao i o načinu financiranja postavljanja istog.

Da se ne bi još više zapali u ovu našu lokalnu kvazipolitiku kažimo samo da kako smo se tada rastali tako i danas: nemamo pojma što je po ovom pitanju poduzeto! Očito ćemo morati čekati lokalne izbore da doznamo nešto više.

Za kraj ovog izvješća, kažimo da je ovo bila i posljednja godina aktivnog igranja triju naših igračkih legendi: Kate Grubiše, rođ. Gaće, Mirjane Ercegović, rođ. Vuković i Daniele Čulić, rođ. Rakela.

Taj trenutak smo obilježili na jedan skroman način a ovdje ime se još jednom na svemu zahvaljujemo.

I naglašavamo da sve tri i nadalje ostaju sa nama bilo kao trenerice bilo kao funkcionerke što nas čini još jačima.

Povezani članci

Who's Online

We have 286 guests and no members online