Na vjerne goste računa se i ovog ljeta

Na vjerne goste računa se i ovog ljeta - na Austrijance, Čehe i Slovake, kojima smo ljetovalište broj jedan, raste broj gostiju iz udaljenijih država poput Rusije, pogotovo Japana i Španjolske, no tek će se u sljedećim mjesecima iskristalizirati stvarno stanje s prodajom hrvatskih turističkih kapaciteta na stranim tržištima. Iako ministar turizma Damir Bajs ističe kako buking zasad ne pokazuje znakove pada, pravilo je da ITB - turistički sajam u Berlinu, ali tek djelomično, naznačuje smjernice kojima te sezone kreće turizam emitivnih i receptivnih zemalja. Do tada će se događati mnogo toga ...

 TURIZAM U 2009.

 Raste broj gostiju iz Rusije, Japana i Španjolske

Na vjerne goste računa se i ovog ljeta - na Austrijance, Čehe i Slovake, kojima smo ljetovalište broj jedan

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Do tada će se događati mnogo toga - imamo informaciju da će Turci i Tunižani potencijalni pad bukinga kompenzirati velikim sniženjima cijena aranžmana, slične mjere vjerojatno priprema i niz drugih receptivnih država Sredozemlja, dok će vlasti najjačih emitivnih zemalja poput Njemačke nastojati privući što više svojih državljana na odmor u "vlastitom dvorištu".

Kad je Hrvatska u pitanju, ne treba zaboraviti da je upravo Njemačka, naša najvažnija turistička država, u recesiji, a da su Talijani, ovdašnje drugo emitivno tržište po važnosti, već duže vrijeme u krizi. A ona predugo traje da ne bi ostavila traga.

Pojedini skandinavski turoperatori otkazuju aranžmane s hrvatskim hotelima zbog njihove skupoće, a susjedi Mađari prolaze tko zna koju po redu tešku godinu koja se itekako odražava na njihova putovanja u inozemstvo.

S druge strane, Hrvatska ima niz vjernih država na koje će vjerojatno moći računati i ovog ljeta.

Standardnu kvotu postelja popunit će Austrijanci, Česi dolaze svake godine, Slovacima smo ljetovalište broj jedan, raste broj gostiju iz udaljenijih država poput Rusije, pogotovo Japana i Španjolske.

Po svemu sudeći, 2008. postat će nulta godina, sezona koje ćemo se rado sjećati, baš kao i 2000. kad je hrvatski turizam krenuo uzlaznom putanjom.

Povezani članci

Who's Online

We have 395 guests and no members online