Općine odlučuju koliko će se etaža na bespravnim objektima moći legalizirati

legalizacijaNajkasnije do 15. listopada ove godine sve jedinice lokalne samouprave moraju odrediti zone i iznose naknada u tim zonama, koje će bespravni graditelji plaćati za legalizaciju svojih objekata – objavilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Rok od dva mjeseca, do 15. studenog, Ministarstvo je pak dalo lokalnim upravama da odluče koliko će etaža na bespravnim objektima legalizirati. Lokalne će uprave, kojima će se u džep slijevati pola od ukupno naplaćenih naknada za legalizaciju, kao i visoki komunalni doprinosi, moći legalizirati i pet katova "viška", ako tako odluče, dok će se oni koji su gradili legalno s razlogom pitati zbog čega su godinama čekali dozvole za gradnju, da bi sagradili, primjerice, samo dva kata ...


GRADIM KUĆU TROKATNICU...

Broj katova u rukama lokalne samouprave

Piše: Bojana Mrvoš Pavić / Novi List
Izvor: Novi List


vijećniciZakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, donesen u srpnju ove godine, kaže, naime, da se legalizirati mogu najviše dva kata više od onoga što na tom području predviđa prostorni plan, osim ako lokalna uprava svojom odlukom tu katnost ne poveća.

Legalizacijom 150.000 bespravnih građevina, na koliko ih procjenjuje Ministarstvo, državni, i lokalni proračuni, mogli bi zaraditi devet milijardi kuna, odnosno oko 60.000 kuna po objektu od, recimo, 150 četvornih metara.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 162 guests and no members online