Iz Regije..

Kako Promišljaju u Omišu

PromišljajPočetkom ove godine Omišani su dobili Facebook stranicu na kojoj mogu dokumentirati sve ono što im u gradu smeta, ali i istaknuti pozitivne primjere te pohvaliti svaki napredak. Iza projekta pod nazivom Promišljaj stoji Damira Kalajžić, poznata po Pixelmysmile nakitu. Nakitom se Damira više ne bavi, ali Promišljaj je sve aktivniji – preko tisuću likeova, hrpa uploadanih fotografija, videa i tekstova vezanih za Omiš koji svakodnevno potiču građane na razmišljanje. – Prije nekih godinu dana sam za faks radila dva projekta koji su se ticali Omiša i kako sam se hvatala u koštac s tim, sve više su me nervirale stvari koje sam i prije primjećivala. Primijetila sam da grad samo propada, a ima ogroman potencijal. Promišljaj može skupiti što više ljudi koji su voljni uvesti promjene i pokušati ljudima otvoriti oči da konačno vide realnost oko njih – objašnjava Damira na stranicama splitskog portala ...

PROMIŠLJAJ

Kako Promišljaju u Omišu

Piše: KMaja / splitski portal
Foto: Promišljaj
Izvor:
Splitski portal

Promišljaj Omiš

A ta realnost danas u Omišu nije sjajna, posebno za mlađe stanovništvo.

– Jedan od problema je što mladi nemaju gdje izaći – ne postoji klub, nemamo kino, kafići u srcu sezone rade do 1, grad je do 2 ujutro prazan. Ne postoji ovdje prostor kao što je Matejuška ili Dom mladih u Splitu gdje se mlađa populacija može okupljati, organizirati koncerte, predavanja, radionice…

Promišljaj Omiš

Grad smo doveli u stanje hibernacije, on spava i svake godine sve više tone u san. Čudi me što uopće i turisti dolaze, a ni najmanje me ne čudi što mladi bježe iz grada – kaže Damira.

Promišljaj Omiš

Nije u Omišu naravno sve crno – aktivna je glumačka sekcija, otvaraju se izložbe, održi se pokoji festival – ali fali tu puno toga, smatra Damira.

Projekt nije ograničen na facebook, Damira ističe kako ni stariji građani koji nisu prištekani na najpopularniju društvenu mrežu također nisu zadovoljni stanjem u gradu te joj u razgovorima iskazuju podršku.

Promišljaj Omiš

– Staneš i popričaš sa ljudima, kažeš im svoje ideje i koja je bit projekta, a oni se iznenade jer i sami žele promjene – kaže Damira.

Promišljaj Omiš

Promišljaj promiče sve akcije koje utječu pozitivno na život u Omišu te se ne želi prikloniti ni jednoj političkoj stranci.

Promišljaj Omiš

– Bit projekta je pokrenuti grad, pokrenuti mlade, učiniti nešto za grad, nebitno kojoj stranci pripadate ili ne – zaključuje Damira.

Promišljaj Omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 188 guests and no members online