Zarada od rada, a ne od parada

društvoInicijativa Udruge psihologa o bojkotiranju gledanja TV emisija "Big Brother" i "Trenutak istine" je hvale vrijedna, ali nažalost nije dovoljna. To je samo kap u moru onoga što bi trebalo poduzeti u vezi odgoja, u prvom redu mlade generacije. Naime, kod nas civilne udruge nemaju baš neku velika društvenu moć, u ovom slučaju to je više savjetodavno. Može biti i kontraproduktivno (jer potaknuti znatiželjom mogu te emisije početi gledati i oni kojima to do sada nije padalo na pamet). Odgoj mlade generacije je ozbiljan i sustavan posao koji je nažalost u našem društvu dosta zanemaren, počevši od obitelji do državnih struktura ...

Zarada od rada, a ne od parada
 
Odgoj mlade generacije je ozbiljan i sustavan posao koji je nažalost u našem društvu dosta zanemaren, počevši od obitelji do državnih struktura
 
Piše: Anuška Dvornik Antonnini / Tribina SD
Izvor: Tribina Slobodne Dalmacije

 
U potrošačkom društvu u kojem živimo na pijedestalu je novac i bogatstvo, a vrlo važne moralne norme i vrijednosti koje su stoljećima naši stari prenosili budućim naraštajima, sada se zanemaruju.
 
Najbolje učenje je zorno učenje, tj. pomoću konkretnih primjera. Ako mladi vide da se pojedinci naglo bogate bez puno rada u machiaverlističkom stilu "cilj ne bira sredstvo" naravno da pomisle: pa zašto bih se ja mučio cijeli život za neku crkavicu kada postoje lakši i lagodniji načini kojima se može doći do bogatstva.
 
Zato mnogi pribjegavaju drogi i kriminalu, a sankcije su vrlo blage.
 
Mislim da bi mlade trebalo od prvih dana školovanja učiti vrijednosti konkretnog rada kroz čišćenje okoliša, sađenje cvijeća i slične volonterske aktivnosti. Sjećam se kako smo u gimnaziji odlazili na Marjan i čistili šumu i sadili drveće, ne zna, zbog čega je to ukinuto.
 
Isto tako bi u samom društvu trebalo dodijeliti medalje i novčane nagrade ne samo sportašima nego i najboljim radnicima u pojedinim firmama.
 
Zašto primjerice ne bi jedan ili više brodogradilišnih radnika koji su se dokazali najboljima prilikom gradnje jednog broda, bili posebno medijski eksponirani i novčano, pa i medaljama nagrađeni.
 
Tek onda kada mladi vide da se istinski i ozbiljno vrednuje i nagrađuje mukotrpan rad a ne ekspresno bogaćenje, možemo govoriti o počecima istinskog odgoja mladih u ovom društvu.

Povezani članci

Who's Online

We have 137 guests and no members online