I ono malo što znaju o seksu naučili su - na internetu

seksProsječna dob stupanja u seksualne odnose u Hrvatskoj je 16 godina. Istraživanja pokazuju da većina adolescenata u spolne odnose ulazi u prvih mjesec dana poznanstva. CupidPritom je jedna od najvećih predrasuda da mladi znaju sve o seksu. Naprotiv, mladi Hrvati su kad je o spolnosti i svemu što ona nosi riječ, više-manje neznalice... Prema istraživanjima, vrlo slaba ili nikakva komunikacija između mladića i djevojaka o spolnosti rezultira nerazumijevanjem i nesporazumima u međusobnim vezama. Upravo tema seksualnosti i kontracepcije u adolescentskim vezama izvor je brojnih problema ...

Piše: Nataša Gajski Kovačić / Vjesnik


Među ispitanicima mlađim od šesnaest godina najučestaliji izvor informacija o seksualnom odgoju je internet, pokazuju rezultati Durexova on-line istraživanja seksualnog ponašanja.

ljubav

Čak 41 posto mladih informacije koje ih zanimaju o stupanju u seksualne odnose, načinima kontracepcije i spolno prenosivim bolestima dobivaju upravo on-line.

Roditeljska uloga u seksualnom odgoju među mlađima od 16 godina vrlo je slaba, što pokazuje da su roditelji najneskloniji dijeljenju savjeta, ali i informacija o spolnosti. O seksualnosti se najčešće priča među vršnjacima istog spola, a načini i sadržaji razgovora bitno se razlikuju što ovisi upravo o spolu.

Dok se djevojke više savjetuju i pričaju ozbiljnije, dečki međusobno ne pričaju tako otvoreno već drže stvari za sebe. Komunikacija je često neozbiljna, puna vulgarnosti, hvaljenja i pretjerivanja.

Prema istraživanjima, vrlo slaba ili nikakva komunikacija između mladića i djevojaka o spolnosti rezultira nerazumijevanjem i nesporazumima u međusobnim vezama.

Upravo tema seksualnosti i kontracepcije u adolescentskim vezama izvor je brojnih komunikacijskih problema.

"Mladi ne znaju razgovarati s osobom s kojom su u vezi o zaštiti. Dečki misle da time rade pritisak na djevojku, a djevojke pak smatraju da takvim pitanjem stvaraju sebi lošu reputaciju", objašnjava Nataša Bijelić, sociologinja u udruzi CESI - Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Prema istraživanju koje je provela zajedno s kolegom u udruzi, sociologom Amirom Hodžićem, i djevojke i mladići jasno izražavaju potrebu za informacijama i savjetima o seksualnosti.

A da im je to prijeko potrebno, svjedoči podatak da čak 22 posto adolescenata ne rabi nikakvu zaštitu u spolnim odnosima. Ili, kad je riječ o prvom spolnom odnosu, čak 62 posto ispitanika koji su prvo seksualno iskustvo doživjeli u ozbiljnoj vezi izjavili su da nisu upotrijebili kondom.

Istraživanje iz 2000. godine koje su između ostalih proveli Aleksandar Štulhofer, Vesna Jureša i Maja Mamula, pokazalo je da je 46 posto adolescenata bilo zadovoljno svojim prvim seksualnim odnosom, njih 42 posto nije koristilo kontracepciju za vrijeme prvog odnosa, a 90 posto je imalo barem jedno iskustvo seksualno rizične aktivnosti.

Redovito upotrebljava prezervativ 34 posto mladih, a svega ih 27 posto zna o osobnom riziku od seksualno prenosivih infekcija uključujući HIV/AIDS.

Upravo stoga što im se učinilo da su mladi gladni relevantnih informacija o spolnosti koje teško uspijevaju pronaći put do njih, udruga CESI još je 2002. godine pokrenula web portal SeZaM - seksualna edukacija mladih (www.sezamweb.net).

Tamo mladi mogu anonimno postaviti pitanja vezana uz seksualnost, kontracepciju, spolno zdravlje, ali i pročitati niz tema i srodnih linkova poput toga kada je najbolje započeti seksualni život, što ako dođe do trudnoće, kako se nositi s različitim osjećajima, koja seksualna prava postoje i slično.

Da su u postavljanju svog projekta uspjeli, u udruzi su dobili potvrdu na festivalu "Mediji i zdravlje" koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva organizirala Škola narodnog zdravlja »Andrija Štampar« i na kojem je SeZaM proglašen najboljim u kategoriji web stranica koje se bave zdravljem. Ta je stranica ocijenjena vizualno privlačnim izvorom pozitivnih, jasnih i točnih informacija o seksualnosti i odnosima među spolovima namijenjenih adolescentima i adolescenticama.

Više od 100.000 posjeta stranici koliko ih je zabilježeno samo tijekom 2006.godine i mjesečno pedesetak pitanja na koja odgovaraju stručne osobe iz CESI-ja ili liječnica, pokazatelj su da nisu pogriješili i da su mladi željni informacija.

"Željeli smo informacije o seksu i reproduktivnom zdravlju nadopuniti pa tako naše web stranice pokrivaju širi aspekt seksualnosti. Imamo i kutak za roditelje, govorimo i o rodnoj ravnopravnosti, o emocionalnoj strani seksualnosti i slično", objašnjavaju Nataša Bijelić i Amir Hodžić, sociolozi koji u CESI-ju rade na edukaciji i istraživanjima i koji većinom odgovaraju na pitanja mladih.

Odgovore na postavljena pitanja mladi dobivaju odmah ili najkasnije u roku od dan, dva. "Za njih je ta brza povratna informacija jako važna, pogotovo kad imaju pitanja o kontracepciji", kažu u udruzi.

Najčešća su pitanja vezana uz reproduktivno zdravlje može li djevojka zatrudnjeti ako je imala spolni odnos za vrijeme menstruacije. Slijede pitanja o spolno prenosivim infekcijama, o trudnoći i korištenju kontracepcijskih pilula. Tu su i teme vezane uz emocionalnu stranu seksualnosti, poput one da se djevojci nakon što je spavala s mladićem, on više ne javlja.

Mlade interesira i kako pristupiti nekome tko im se sviđa. Javljaju se i djevojke koje su iskusile nasilje u adolescentskoj vezi pa pitaju za savjet. Ima i pitanja koja odražavaju totalno neznanje u stilu je li migrena spolno prenosiva bolest.

»Mi sva pitanja doživljavamo ozbiljno, niti jedno ne tretiramo kao zezanciju. Ono što iz većine pitanja iščitavamo je potreba za savjetovalištima u kojima bi mladi mogli dobiti informacije. U Zagrebu još i ima takvih savjetovališta - u Klaićevoj i Petrovoj bolnici, ali ne i u manjim sredinama.

U manjim sredinama je problem i u tome što djevojke ne žele otići na ginekološki pregled jer je to ujedno ginekolog ili ginekologinja njihove majke. Također, u manjim sredinama stavovi o seksualnosti mladih rigidniji su nego u većim sredinama«, ističe Bijelić.

Hodžić drži da bi spolni odgoj u školama oko čijeg se uvođenja podiglo dosta galame, trebao biti posebni program koji bi u ključnim adolescentskim godinama bio pojačan i davao konkretne informacije mladima, te govorio o nenasilju i uvažavanju različitih seksualnih orijentacija.

"U nas se stalno priča o dva programa - jednom jako liberalnom, a drugom konzervativnom. No, nama se čini da svi moraju dobiti relevantne informacije i da je u tome bit. Nerealno je očekivati da mladi neće u današnje vrijeme stupiti prije braka u spolne odnose", dodaje Hodžić.

Prema riječima njegove kolegice, pitanja koja dobivaju na web stranici SeZaM ilustriraju neznanje i zbunjenost pa je vidljivo da bi edukacija o spolnosti u školi jako pomogla mladima.

»Budući da su najčešći izvori informacija o spolnosti mladima mediji i prijatelji, roditelji snažno podupiru uvođenje spolnog odgoja u škole jer im je samima neugodno razgovarati s djecom o tim pitanjima«, napominje sociologinja Bijelić.

Povezani članci

Who's Online

We have 205 guests and one member online

  • admin