Ko nam je ukra Kamenu klupu?

"Dobro je što još ima Kamene. Ona postoji, u nikim ludim nepokorenim glavama. I nemojte je, zaboga, pokušavati ponovo graditi i prizivati nekakav revival. Bilo bi to svetogrđe. Pustite je da živi tamo di živi.. A ovo grubo vrime neka samo sebi diže spomenike, ako ima od čega .."

     - Ivan Sorić Suri, foto: Vicenco Bartulin Vice

U organizaciji Centra za kulturu grada Omiša, bivši frontman omiške rock grupe "Kamena lica" Mirko Perak predstavlja zbirku pjesma "Ko nam je ukra Kamenu klupu", svoju prvu zbirku pjesama iz razdoblja od 1981.-2017. godine. Promocija zbirke pjesama održati će se u petak, 24.studenog s početkom u 19:30 sati u dvorani nekadašnjeg Ilirskog sjemeništa na Priku. Vidimo se..

Ko nam je ukra Kamenu klupu?

Mirko Perak je diplomirani pravnik, osnivač, gitarist i pjevač legendarne omiške rock grupe "Kamena lica".
Urednici zbirke su dr.sc. Renata Beljan Perak i prof.dr.sc. Nikola Kuvačić.
Recenzent je prof.dr.sc. Kažimir Hraste.
Foto i dizajnpotpisuje omiški fotograf Zdenko Miloš.

Zbirka od 115 stranica je podijeljena u osam tematskih poglavlja i broji ukupno
šezdeset osam pjesama. Zbirkom pjesama "Ko nam je ukra Kamenu klupu", autor je uspio širem krugu čitatelja prikazati svoje pjesniče slike, osjećaje, misli i stavove na
originalan, nenametljiv način, gdje se na prvo čitanje možda i ne primjećuje pomalo
filozofska, društveno osviještena i kritična nota pjesama. U jednom dinamičnom ritmu
ispreplele su se religiozne i klasične pjesme, pjesme rock grupe "Kamenih lica" te
"fajterske" pjesme otvorene ulične poezije.

Upravo ta tematska i stilska šarolikost suvremene poezije dopušta čitanje u dahu, ali i pozivnicu za ponovno "ispijanje" vrlo zanimljivih poredbi, slika, misli i osjećaja.*  *  *


IZ ARHIVE DUGIRAT.COM

Di izać u Omišu?

Piše: Suzana Kovačić, 17 Srpanj 2004.
Foto: Almissa.com, Denis Fistonić

Misto radnje Trg, nešto novo - ne! Pa se pitate o čemu onda pisat? Da čudili se vi ili ne puno je toga o čemu se može uz kavicu u Puljiza, Kampanela, Trga, Mirabele, Amadeusa, Mrme ili kojeg drugog kafića koji je po vašem guštu, ćakulat sa prijama.

Subotnja večer u gradu Omišu, trg krcat, traži se koja stolica viška, pet vrsta muzike na jednom mistu, tako da ste prisiljeni slušat i narodnjake i rock, bez mogućnosti izbora.

Kamena klupa / slika: Almissa.com Srušena Kamena klupa / slika: Denis Fistonić

Najbolnija tema proteklih miseci je bila i još je Kamena klupa. Misliš se čoviče pa tako nemamo di izać, a oni srušili Kamenu. I di sad?

Svi ćemo se složiti da nam je Kamena bila jedino utočište izvan pretrpanih kafića i preglasne glazbe, jedino misto na kojem ste mogli naći malo mira, misto za zaljubljene, mrak, tišina i šum mora, divota! A evo sad smo ostali i bez nje.

Nakon oprosta od kamene još je jedna aktualna tema koja je uzburkala duše srednjoškolaca - Di sist na kavu? Samo se čuju međusobna dobacivanja kao, zaboravi, ne idemo u Puljiza. Da, velika istina, ne ide se u Puljiza jer je u fazi renoviranja. Puljiz se kako smo mogli načuti od cjenjenih konobara pretvara u restoran. Malo teže za zamislit, ali radovi su u tijeku pa nam ne preostaje ništa drugo nego čekat i vidit šta će ispasti od toga na kraju, u nadi da neće izgubit onaj stari štih i naravno stalne mušterije.

Noćni život se počinje budit, stižu nam turisti, dolaze učenjaci sa fakulteta, staro društvo se ponovno okuplja. A vi ako ne znate di se uvalit, di izać pruža vam se cili spektar kafića i jedino što tribate učinit je prošetat od Vangrada do Rike i zavirit u svaki, na kraju naravno smistit se u onaj koji ima slobodnih mista i koji odgovara vašem stilu.

A ako ništa od toga onda vam samo preostaje sist u auto ili bus, otić do Splita ili Makarske i tu se dobro zabavit sa ekipom.

omiš by night

Povezani članci

Who's Online

We have 184 guests and no members online