Cedevita međunarodni kamp rukometnih vratara u Omišu

Nakon rukometnih veterana u dvoranu na Ribnjaku ulaze rukometni golmani, od 25. lipnja do 1. srpnja njih 128 radit će pod nadzorom 20-ak trenera, a mnogi su svjetske legende među vratnicama, a oko 200–tinjak članova njihovih obitelji odmarat će se na omiškoj rivijeri. To je već dugi niz godina uobičajeni, ali i optimalan broj sudionika 'Cedevita međunarodnog kampa rukometnih vratara' u Omišu, koji omogućava da svi mogu kvalitetno raditi. Na kamp i ove godine dolaze brojni mladi golmani iz cijelog svijeta kako bi učili od najboljih, a pozivnice su dobili i mladi i perspektivni lokalni golmani i golmanke iz dalmatinskih rukometnih klubova.
- Svake godine neko veliko golmansko ime dolazilo je na kamp, lakše je nabrojati one koji nisu, nego one koji su sudjelovali u radu kampa, a ove godine dolaze nam najbolji od najboljih, aktualni europski prvak sa Švedskom te od iduće sezone član PSG - a Andreas Palicka te jedan od najboljih rukometnih vratara na svijetu Andreas Wolf, član poljskog Kielcea, koji je ujedno i najplaćeniji rukometaš na svijetu – otkriva novinarima Mario Čaljkušić, organizator omiškog kampa...

Izvori: Slobodna Dalmacija, 24 sata i drugi

Malo je poznato da veliki broj rukometnih klubova, pogotovo onih koje se natječu na nižim razinama, nema specijalizirane trenere za vratare pa su oni prepušteni sami sebi i skupljanju znanja i iskustva s raznih strana, među ostalim i preko specijaliziranih kampova poput ovog našeg koji se već 12 godina održava u Omišu.

U svijetu rukometnih vratara dva su dominantna stila banjenja, tzv. 'balkanski' i 'skandinavski'. 'Skandinavski' stil branjenja obiluje dinamikom, klizanjima i bacanjima na parket, dok tzv. 'balkanski' stil branjenja je malo statičniji i puno više koristi tijelo i iskustvo golmana kroz pravovremena posavljanja. Iskustvo i tehnika čine da golmani više stoje, a manje su na parketu. Naravno da vrhunski vratari kombiniraju više stilova branjenja, no kod većine jedan stil ipak prevladava.

Upravo su najveća rukometna vratarska imena i učinila ovaj Omiški kamp najboljim kampom ovakve vrste na svijetu.

- Imena kao što su Mirko Alilović, Mirko Bašić, Vladimir Cupara, Kari Aalvik Grimsbo, Jelena Grubišić, Kasper Hvidt, Filip Ivić, Roland Mikler, Thierry Omeyer, Dejan Perić, Marin Šego... su bili ili jesu među top 10 najboljih vratara na svijetu, a tu su i treneri najvećih klubova i reprezentacija kao Haris Porobić, Vladimir Vujović, Miloš Čučković te mnogi drugi... Svi oni su svojim dolascima u Omiš i radom digli ovaj kamp na najvišu moguću razinu.

Mario Čaljkušić i njegova mala uigrana ekipa koja odrađuje najveći dio posla ne misle stati samo na ova dva projekta.  

- Već smo prije dvije godine najavljivali organizaciju 'Skandi handball campa'. To je veliki rukometni projekt u suradnji s izbornikom Crne Gore Zoranom Roganovićem koji dugi niz godina radi u Švedskoj, i u sklopu tog projekta bi svake godine u Omiš dolazilo 2.000 mladih rukometašica i rukometaša iz Švedske. Projekt je zbog pandemije korona virusa stavljen na čekanje, no ako sve bude u redu, ponovno ćemo ga pokrenuti iduće godine. Također, u planu nam je organizacija velikih veteranskih natjecanja i u drugim sportovima već od iduće godine, ali o tome ćemo nekom drugom zgodom. U Omišu imamo idealne uvjete, naš uhodani tim zna kako takva natjecanja najbolje organizirati i nema razloga da ne idemo dalje i u tom smjeru – kaže prvi čovjek organizacije Mario Čaljkušić.

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and no members online