Iz Regije..

Odvoz smeća skuplji za 100 posto!

odvoz smećaOmiški čelnici odlučili su se svojim građanima na jedinstven način čestitati blagdan sv. Ivana Nepomuka, gradskoga patrona. Na adrese su im, naime, umjesto čestitki poslali uplatnice. A na njima stopostotno povećanje cijena za odvoz smeća i sanaciju deponija! Građani su ostali u nevjerici jer ih je u moru globalnih poskupljenja zaskočilo i lokalno koje su najmanje očekivali. - Bili smo jednostavno prisiljeni na poskupljenje, jer devet godina nismo mijenjali cijenu naših usluga. U nekoliko navrata od gradonačelnika Ivana Škaričića tražili smo da nam dopusti poskupljenje, no on je uvijek apelirao na socijalnu osjetljivost, pa smo taj čin odgađali sve dok nismo došli do zida. Da nismo ovo napravili, firma bi nam krahirala - kaže Nikola Mimica, direktor gradske komunalne tvrtke “Peovica” ...

BLAGDANSKA ČESTITKA

Odvoz smeća skuplji za 100 posto!

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Poskupljenje, prema direktoru Mimici, i nije prava riječ, jer je zapravo u pitanju korekcija cijena, odnosno izračun prema novome Zakonu o otpadu.

Porasli troškovi poslovanja

- Članak 17. navodi kako se naplata može obavljati prema količini odvezenoga smeća, prema volumenu ili prema broju članova kućanstva, na što smo se mi i odlučili. S obzirom na to da smo dosada cijenu određivali prema kvadraturi stambene površine, nekim našim građanima, recimo samcima, cijena odvoza smeća je smanjena - objašnjava Mimica.

Ipak, priznaje i naš sugovornik, takvi su u manjini. Ostalima je s prosječnih 35-40 kuna mjesečno odvoz smeća poskupio na 70-75 kuna mjesečno, a mnogočlanim obiteljima, i inače socijalno najugroženijima, računi su i puno veći.

- Troškovi poslovanja su nam višestruko povećani, pa smo i mi morali reagirati. Nezadovoljnicima moram poručiti kako je, primjerice, u Makarskoj mjesečna cijena odvoza smeća za četveročlanu obitelj 126 kuna, tako da će biti dobro ako naša cijena, bez obzira na zaista veliko povećanje, ostane na ovoj razini - zaključuje Mimica.

Povezani članci

Who's Online

We have 224 guests and no members online