Zapalimo Ivanjske vatre i pozdravimo novo lito!

Zapalimo Ivanjske vatre i pozdravimo novo litoUdruga "Tvornica" poziva sve dugoraćane i sve zainteresirane na manifestaciju obnavljanja paljenja "Ivanjske vatre" u Dugom Ratu, koja će se održati u subotu 23. lipnja, večer uoči blagdana svetog Ivana Krstitelja, na dugoratskoj plaži od 20 sati pa nadalje. Poslije popodnevnog kupanja, prošetajte se našom lipom rivom do popularnog plažnog objekta "Malo Misto" (Kaplar) gdje će marljiva ekipa peći i djeliti srdele, u čemu slobodno možete dat i malo ruke :-)), te oko 21:30 na mulu zapaliti vatru uz koju će se mnogi moći prisjetiti lijepih Ivanjskih običaja iz djetinstva, pjesama koje su se tim povodom pjevale, te veselih (pa i vatrenih) dogodovština... U popularnog Kaplara moći ćete se nakon pečenih srdela osvježiti, a i zabaviti uz dalmatinsku pismu, a poslije i zaplesati uz glazbu popularnog lokalnog DJ-a... Dođimo, družimo se, prisjetimo se naših starih običaja, pozdravimo i nazdravimo novom litu! ...

NEKA GORE IVANJSKE VATRE

Zapalimo Ivanjske vatre i pozdravimo novo lito!

Piše: Mladen Banović

Zapalimo Ivanjske vatre i pozdravimo novo lito
Foto: Duje Klarić / Cropix

Više o Ivanjskoj vatri (Ivanjskim krijesovima)

Izvor: Wikipedia

Ivanjski krijesovi običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja. Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz zimski i ljetni suncostaj, te proljetnu i jesensku ravnodnevnicu. Ivanjski krijesovi vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta.

U narodnom vjerovanju širom Europe vladalo je uvjerenje da biljke koje bi bile prikupljene o ivanjskoj noći imaju čudesna ili ljekovita svojstva. Paljeni su krijesovi, a vjerovalo se da oni štite od zlih duhova za koje se mislilo da slobodno lutaju uokolo dok se sunce opet vraćalo na jug. U kasnijem se razdoblju držalo i da se vještice te noći okupljaju kako bi se sastale sa zlim silama. Tako su krijesovi imali zaštiti ljude, stoku i urod od svih nedaća.

U slavenskim narodima ivanjski su običaji vezani uz vodu, plodnost i obredno čišćenje. Obično su djevojke bacale cvjetne vijence u vodu i prema načinu kako plutaju proricale budućnost, mladi su parovi preskakivali krijesove.

ivanjske vatre


Ivanjske vatre u Dugom Ratu

Manifestaciju paljenja Ivanjskih vatri u Dugom Ratu organizirala je Udruga "Tvornica" Dugi Rat u suradnji sa ugostiteljskim objektom "Malo Misto" i članovima DVD "Dalmacija" Dugi Rat.

Turistička zajednica i Općina Dugi Rat nisu financijski potpomogli ovu pučku priredbu u kojoj se pokušava obnoviti djeliće naše tradicije i bogatih narodnih običaja. Valjda će se dogodine i oni aktivno uključiti.

No zato se Vi već ove godine odazovite ovoj inicijativi, prošetajte se u subotu navečer po rivi i proslavimo zajedno početak novog dugog toplog ljeta!

dugoratsko ljeto

Povezani članci

Who's Online

We have 160 guests and no members online