Zdrava spiza koju djeca vole

Mališani dječjeg vrtića "Galeb" iz Omiša na čelu s tetom Elom Ćoso vlasnici su, odnosno kreatori zasigurno jedinstvene kuharice na svijetu. Kako je sve počelo? Vjerujemo da je svaki roditelj osjetio koliko je katkad teško nahraniti djecu i da mu pritom ponekad ni najekstremnije metode nisu pomogle. Susrećući se svakodnevno s problemom "punih tanjura", teta Ela je sa suradnicima i roditeljima, u sklopu projekta "Dobro došli u svijet zdravlja", došla na ideju da sastavi "zdravu kuharicu", ali od jela koja svako dijete najviše voli...

U DJEČJEM VRTIĆU 'GALEB' STVARAJU SE MALI GASTRONOMSKI EKSPERTI POD VODSTVOM NJIHOVE TETE ELE ĆOSO

Zdrava spiza koju djeca vole


Klinci iz dječjeg vrtića 'Galeb' iz Omiša na čelu s tetom Elom su autori jedinstvene kuharice. U njoj su, naime, recepti zdrave hrane, koju djeca vole


Piše i snima: Nikolina Tomasović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Iako se čini jednostavno, prije svega je slijedio proces naobrazbe, osvješćivanja i izgradnje ukusa prema zdravoj hrani, te uzročno-posljedične veze između zdrave hrane, vježbanja i zdravlja.

Mališani dječjeg vrtića "Galeb" iz Omiša kreatori su zdrave kuharice

Mališani iz Dječjeg vrtića 'Galeb' u Omišu kuhaju kao pravi profesionalci

Ukratko rečeno, cilj je bio da djeca od malih nogu steknu naviku zdravog hranjenja i vježbanja tako da, kada odrastu, ne budu imali problema s poremećajima u prehrani bilo koje vrste. U tom procesu pripomogli su i medicinska sestra zadužena za prehranu djece teta Ivana Roguljić te prof. tjelesnog odgoja Jure Bilanović koji inače radi u programu tjelesnog vježbanja s djecom.

Učeći o namirnicama, djeca su razgovarala o njima, učila o njihovim svojstvima, promatrala ih na tržnici... Posjećivali su mesnice, ribarnice... te naučili i kako izgleda piramida zdrave prehrane. Naučili su i sve vitamine, gdje se kriju bjelančevine, šećeri, masnoće, što i koliko treba jesti i zašto, te upoznali nove okuse.

Kako privoljeti djecu da kušaju nešto novo, bio je  poseban zadatak, pa su suhe šljive i datulje postale gumi bomboni. Sve se to bilježilo u njihove zdravstvene kartone koje su sami oslikali, stoga se sada rodendani slave s voćnim tortama, bez smokija i bombona, isključivo sa suhim voćem i namirnicama od integralnog brašna. Ali ne samo to, učilo se i o bontonu za stolom, te kako ga svakodnevno primjenjivati.

Na poslijetku su od kuće donosili recepte svojih najdražih jela, koja su naravno bila od zdravih namirnica i onda su ih pripremali i isprobavali u samom vrtiću.

Tako je nastala jedinstvena kuharica, čiji su autori mališani "Galeba". Šlag na torti (ili u ovoj zdravoj priči - vrhnje) jest dodatak kuharici u obliku CD-a, koji se zove "Vježbajte s nama". Vježbe je posebno za djecu osmislio prof. Jure te ih zajedno s njima demonstrirao na CD-u.

Kao pravi profesionalci, osim klasičnijih recepata poput soparnika, juhe od povrća, lazanja s povrćem, rolada od špinata, tu su i recepti nazvani po dječjim imenima, ali i preporuke sastavljača kuharice, tj. djece.

No ima tu i onih neobičnih recepata, koje je vrlo lako pripremiti uz samo malo dobre volje, a zovu se: recept za sreću, prijateljstvo, recept za svaki dan, te naputak za sretno dijete. Pa donosimo i neke od navedenih!

Recept za sretno dijete

Sastojci:
5 rukohvata nježnosti,
4 zagrijaja,
10 žlica slatkih poljubaca,
12 rečenica slatkih riječi,
3 vrecice igranja s tatom,
5 šalica rastopljenih baka,
2 žlice djedovih tepanja,
1 pjesma ili priča,
1 prstohvat škakljanja,
osmijesi po volji.

Način pripreme: Sve to dobro izmiješati i davati djetetu 3-5 puta na dan.


Najbolje smetam u kuhinji!

Marija Hrstić (6): Ne volin baš jesti, ali volim pomagati u kuhinji, a najbolje smetam.
Jelena Stazić (6): Ne pomažem mami u kuhanju, samo je gledan.
Tina Mimica (6): Ja ne volin jesti, ali volin šalšu i pečenu ribu.
Vana Pavišić (6): Ja volin jesti. Najdraža mi je crna i bijela riža, njoki od babe Kore, meso, jaja i riba mol.

Povezani članci

Who's Online

We have 220 guests and no members online